Śniadanie Uncategorized

Burgery z batatów i czarnej fasoli – Sweet potato black bean burger ( English version below )

 

 

Kolejny pomysł na kolorowa i zdrowa kanapkę . Tym razem burgery ze słodkiego ziemniaka z czarna fasolą .  Śniadania naprawdę nie muszą być nudne . U mnie z dodatkiem grilowanej piersi z kurczaka . Całe mnóstwo kiełków i moja ulubiona fasola soi .

 

Burgery  z batatów i czarnej fasoli

  • 2 duże słodkie ziemniaki (2 szklanki puree)
  • 1 szklanka wypłukanej i osuszonej czarnej fasoli
  • 1 szklanka gotowanej komosy ryżowej
  • 3  pokrojone cebule,
  • 1/2 szklanki  mąki  z migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

 

Dodatkowo

  • Bułka
  • Rukiew wodna
  • Zielona fasola soi
  • Serek philadelphia
  • Grilowana pierś z kury
  • Kiełki

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C . Przekroić słodkie ziemniaki na pół, skropić oliwą z oliwek . Umieścić  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Piec do miękkości , około 30-40 minut , a następnie odstawić do ostygnięcia.
Miąższ z batatów umieścić w dużej misce . Widelcem zrobić puree . Nie rozdrabniać całkowicie na gładką masę . To samo zrobić z czarną fasolą i połączyć z ziemniakami  . Dodać komosę ryżową , mąkę z migdałów, kminek, paprykę, sól morską , pieprz i czosnek w proszku. Dobrze wymieszać , a następnie utworzyć kotlety .
Burgery smażyć na średnim ogniu na patelni około  4-5 minut na złoty kolor , a następnie ostrożnie przewrócić i smażyć na złoty kolor po drugiej stronie.

ENGLISH VERSION

Another idea for a colorful and healthy sandwich. This time the burger with sweet potato and  black beans. Breakfast really do not have to be boring. For me, with the addition of grilled chicken breast. Lots a of sprouts and my favorite edamame beans .  I have found this recipe on English website . Original recipe in link below . I have just added diffrent ingredients on the top of sweet potato burger

Sweet potato black bean burger

  • 2 large sweet potatoes (to yield 2 cups mashed)
  • 1 cup low sodium black beans, rinsed and drained
  • 1 cup cooked quinoa
  • 3 green onions, sliced
  • 1/2 cup almond meal
  • 1 tsp. ground cumin
  • 1 tsp. paprika
  • 1/2 tsp. sea salt
  • 1/4 tsp. ground black pepper
  • 1/4 tsp. garlic powder

 

  • For burger: 4 whole wheat buns, Philadelphia , watercress , grilled chicken breast ( not necessary ) , sprouts and edamame bean
  • Preheat oven to 400 degrees F.
  • Slice sweet potatoes in half, drizzle with olive oil, and place cut-side down on a baking sheet lined with parchment paper. Bake until tender, about 30-40 minutes, and then set aside to cool.
  • Add the sweet potato flesh to a large mixing bowl and mash half of it.
  • Add black beans and mash half of them for texture as well. Add the quinoa, green onion, almond meal, cumin, paprika, sea salt, pepper, and garlic powder. Mix well and then form into patties.
  • Cook patties in olive oil over medium-high heat in a skillet. Cook for 4-5 minutes until golden brown, then carefully flip over and cook until golden brown on the other side.
  • Place on burger bun, along with Philadelphia , watercress , grilled chicken breast ( not  necessary ) , sprouts and edamame bean

P1013868-2-2.jpg

P1013862-2-2.jpg

https://www.tastemade.com/shows/healthy-af/sweet-potato-black-bean-recipe