Drugie dania

Rolada z kapusty i białej kaszy gryczanej

Rolada z kapusty i białej kaszy gryczanej z polędwicą wieprzową to taka wariacja na temat gołąbków, które bardzo lubię. Zamiast robić gołąbki, można mniejszym nakładem pracy wyczarować pyszną roladę z liści kapusty z nadzieniem z białej kaszy gryczanej. Wystarczy sparzyć liście i ułożyć w prostokąt, rozsmarować nadzienie, zwinąć i zapiec w piekarniku, żeby delektować się pysznym smakiem. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na roladę

  • 6-8 liści kapusty włoskiej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanej, białej fasoli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • kmin rzymski mielony
  • sól i czarny pieprz

dodatkowo :

  • 250 gr twarogu

Na sos koperkowy

  • 250 ml śmietanki do sosów
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Na polędwicę wieprzową

  • 500 gr polędwicy wieprzowej
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • suszony rozmaryn
  • suszony tymianek
  • suszony majeranek

Sposób wykonania / Instructions:

Na roladę

  • Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy i brązowy cukier. Podsmażyć przez kilka minut.
  • Do naczynia blendera wrzucić fasolę i sos sojowy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokładnie wymieszać.
  • Pastę z kaszy wymieszać z rozdrobnionym widelcem twarogiem.
  • Liście kapusty włożyć do osolonego wrzątku na 10 minut, odcedzić, ostudzić i usunąć z nich zgrubiałe części.
  • Na foli aluminiowej ułożyć liście kapusty, tak aby nachodziły na siebie, na liściach rozłożyć masę z kaszy gryczanej z twarogiem i przy pomocy foli aluminiowej zwinąć roladę. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową na której się znajdowała. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej foremki .Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 30 minut . Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika , odwinąć z folii.

Na sos koperkowy

  • W małym rondelku rozpuścić masło. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mieszać. Do garnka z masłem i mąką wlać bulion, mieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać powoli śmietanę i wsypać drobno posiekany koperek. Przyprawić solą i pieprzem.
  • Roladę pokroić w plastry i polać sosem koperkowym. U mnie dodatkowo polędwica wieprzowa.

Na polędwicę wieprzową

  • Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić resztą przypraw. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste. Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
  • (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)