Kapusta z pomidorami z kotletami mielonymi. Zostało mi kapusty z robienia gołąbków, dlatego wykorzystałam ją do zrobienia duszonej z pomidorami kapusty podanej z wilgotnymi kotletami mielonymi. Kotlety zawdzięczają swoją wilgotność temu, że wpierw lekko je podsmażyłam do zrumienienia na patelni a potem piekłam pod przykryciem w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi mięso nie jest w środku suche. Kotlety i kapusta podane z ziemniaczanym puree.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
Na kapustę
- 3 łyżki oleju
- 1 por
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1/2 główki włoskiej kapusty poszatkowanej
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- po 1 łyżeczce majeranku i oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki lub płatków chili
- 2 papryki czerwone pokrojone w paski
- 6 pomidorków koktajlowych obranych ze skóry
- 6 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych w paski
- 3 łyżki puree z suszonych pomidorów
- 2 łyżki pasty tagine
- 2 łyżki posiekanego koperku
Na kotlety mielone
- 1/2 kg mięsa mielonego, np. szynka wieprzowa
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- około 1/4 szklanki zimnego bulionu
- 2 łyżki pasty tagine
- mąka do obtoczenia
- do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej
Sposób wykonania / Instructions:
Na kapustę
- Do garnka wlać olej. Wrzucić pora i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
- Dodać boczek Smażyć przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Następnie dorzucić paprykę i suszone pomidory. Dusić 5 minut. Dodać do garnka kapustę i wymieszać.
- Wlać gorący bulion, doprawić do smaku.
- Przykryć i gotować przez ok. 30 minut, w międzyczasie 2 – 3 razy zamieszać.
- Dodać pomidorki, puree z suszonych pomidorów, pastę tagine i gotować przez ok. 15 minut. Na koniec dodać dodać koperek.
Na kotlety mielone
- Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
- Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
- W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
- Uformować kotlety, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć kotlety do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut.



