Ciasta

Ciasto z gruszkami i polewą migdałową

Ciasto z gruszkami i polewą migdałową. Bardzo wilgotne ciasto nafaszerowane gruszkami. Pyszne i ciężko się od niego oderwać. Przypadkiem przy zakupie kremu pistacjowego znalazłam krem migdałowy. Nie bardzie wiedząc co z nim zrobić, w ramach eksperymentu rozpuściłam w kąpieli wodnej i polałam wierzch ciasta. To był strzał w dziesiątkę , bo całosć bardzo przyjemnie smakowała

⦁3 jajka
⦁ 250 gramów cukru
⦁ 250 ml kwasnej śmietany
⦁ 1/2 szklanki oleju
⦁ 2 szklanki mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ sok z 1 cytryny
⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ( w zastępstwie można użyć budyniu )
⦁ 4 gruszki, przekrojone na pół, usuniete gniazda nasienne, ponacinane od wypukłej strony

Dodatkowo
⦁ 200 gr kremu migdałowego w słoiczku ( krem kupiony na polskim allegro )



Przed użyciem krem umieścić w misce z gorącą wodą, żeby miał lejącą konsystencję.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Gruszki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć gruszki i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto polać płynnym kremem migdałowym.