Drugie dania

Klopsiki po kantalońsku

Klopsiki po kantalońsku,Pyszne klopsiki z mielonego mięsa wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Klopsiki duszone z dodatkiem czerwonego wina, passaty pomidorowej. Smakowite połączenie pomidorowego sosu z suszonymi grzybami z dodatkiem białej fasoli. Wszystko to wzbogacone aromatycznymi przyprawami.

Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 300 gr mielonej wołowiny
  • 200 gr mielonej wieprzowiny
  • 200 gr mielonej jagnieciny
  • 2 małe bułki
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 100 gr wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 2 gozdziki
  • 100 gr oilwek
  • 30 gr suszonych grzybów
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • świeża natka pietruszki
  • 1 cebula pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku przeciśnietego przez praskę
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczka kolendry
  • szczypta pieprzu
  • 1 jajko
  • sól (pieprz, oliwa extra vergine oraz opcjonalnie mąka do obtoczenia)

Sposób wykonania / Instructions:

  • Bułkę zalać mlekiem. Odcisnąć i wymieszać ze wszystkimi rodzajami mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natka pietruszki i jajkiem. Dokładnie wyrobić. Z masy zrobić pulpety i obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor, ze wszystkich stron. Ułożyć na papierowych ręcznikach, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni podsmażyć boczek razem z cebulą i goździkami. W ceramicznym naczyniu umieścić boczek z patelni. Dolać wino. Dorzucić oliwki i suszone grzyby . Zalać sokiem pomidorowym i bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić klopsiki. Dodać przyprawy. Dusic przez około godzinę pod przykryciem , pilnując by klopsiki były przykryte sosem. Po godzinie zdjąć przykrywkę, dorzucić fasole i dusic jeszcze jakiś czas do odparowania płynu.