Drugie dania

Carne Adovada- meksykński gulasz wieprzowy

Carne Adovada- meksykński gulasz wieprzowy.Aromatyczny gulasz wieprzowy.Mocno przyprawiony. Z dodatkiem kawy i rodzynek. Sos na koniec zblendowany i świetnie podkreślający smak miękkiego mięsa.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 10 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na gulasz

  • 250 ml mocnej kawy
  • 1/3 kubka rodzynek
  • 1/4 kubka chili w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 750 ml bulionu z kury
  • 2 łyżki pasty tagine

Sposób wykonania / Instructions:

  • Nagrzać piekarnik do 180 Rodzynki zalać gorąca kawą i odstawić na 5 minut, żeby nasiąkły. Wieprzowinę osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć sola i pieprzem.
  • W naczyniu ceramicznym podrzac oliwę i na niej podsmażyć wieprzowinę z obu stron na złoty kolor.Wyjąć mięso na talerz. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia wieprzowiny zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Wrzucić chilii i oregano. Mieszać i smażyć ok 2 minut. Dodać bulion i kawę z rodzynkami. Zagotować. Zblendowac na gładki sos. Dodać wcześniej podsmażoną wieprzowinę. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez ok 90 – 120 min.

source of inspiration

Carne Adovada