Drugie dania

Puree z kalafiora z piersią z kaczki

Puree z kalafiora z piersią z kaczki. Pyszne i stosunkowo łatwe danie. Kremowe puree z kalafiora z dodatkiem gałki muszkatołowej i mielonego kminku. Do tego pierś z kaczki i chrupiąca sałatka z selera naciowego, jabłka, awokado i ogórka z musztardowo miodowym  dressingiem .

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na puree z kalafiora

  • 250 g kalafiora (bez łodyżek, podzielonego na różyczki)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • śmietana 36 % opcjonalnie
  • gałka muszkatołowa
  • mielony kmin rzymski

Na kaczkę

  • 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)

Na sałatkę

  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • sól
  • pieprz
  • majonez opcjonalnie
  • musztarda gruboziarnista

Sposób wykonania / Instructions:

Na puree z kalafiora

  • Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatołową i kminkiem. Wymieszać ze śmietaną.

Na kaczkę

  • Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
  • Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki wymieszać w misce i doprawić do smaku majonezem i musztardą.