Ciasta

Sernik z musem ananasowym

Sernik z musem ananasowym. Kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej z kwaskowym musem z ananasa. To połączenie to strzał w dziesiątkę. Lubię sernik pod każdą postacią. Ten tym bardziej, dzięki lekkiemu musowi o orzeźwiającym smaku.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 25 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Składniki na spód:

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 140 g ciastek digestive (pokruszonych)

Składniki na masę serową:

  • 900 g sera kremowego typu philadelphia
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 duże jajka

Na mus ananasowy

  • 520 gr ananasa w puszcze (razem z sokiem)
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 12 listków żelatyny
  • cukier opcjonalnie

Sposób wykonania / Instructions:

Składniki na spód:

  • Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z roztopionym masłem.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową. Wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i poáczy na gładką masę. Nie miksować zbyt długo, żeby nie nie napowietrzać masy serowej.
  • Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać.
  • Sernik piec w kąpieli wodnej.Owinąć formę folią, co pozwoli uchronić sernik od dostania się wody w trakcie pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać ugotowaną wodę do połowy wysokości formy z sernikiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180°Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 110 C i piec dodatkowe 60 – 90 minut
  • Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.

Na mus ananasowy

  • Ananasa z sokiem zblendować na gładkie purre, lekko podgrzać w rondelku, ale nie gotować
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłego ananasowego puree, dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Do puree z ananasa dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Sprobowac i w razie konieczności dodać cukier. Warstwę musu wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania