Ciasta

Sernik z musem śliwkowym

Sernik z musem śliwkowym. Mój ukochany sernik. Sernik to ciasto, które nigdy mi się nie znudzi. Tu sernik na zimno z dodatkiem białej czekolady na spodzie z pierniczków nadziewanych marmolada plus śliwkowy mus. Niebo w gębie

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 12 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na spód

  • 2 opakowania pierniczków serc

Na sernik na zimno

  • 1000 g zmielonego twarogu sernikowego (może być ser philadelphia)
  • 150 g cukru
  • 2 cytryny sok
  • 13 listków żelatyny
  • 300 g białej czekolady

Na śliwkowy mus

  • 1000 ml śliwek wegierek w soku
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 13 listków żelatyny
  • 100 gr cukru
  • sok z 1 cytryny

Sposób wykonania / Instructions:

Na spód

  • Na spodzie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyc pierniczki

Na sernik

  • W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na pierniczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia

Na śliwkowy mus

  • Sliwki umiescic z sokiem, cukrem i sokiem z cytryny w blenderze i zmiksowac na gładkie puree. Następnie lekko podgrzać w rondelku.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Puree połączyć z żelatyną i odstawic do schłodzenia.
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree ze śliwek. Delikatne lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Warstwę musu śliwkowego wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.