Ciasta

Sernik na zimno z musem jabłkowym

Sernik na zimno z prażonymi jabłkami i musem jabłkowym. Moje ulubione ciasto to oczywiście sernik. Może być pieczony lub na zimno. Tym razem wersja na zimno z zasmażanymi jabłkami, z dodatkiem amaretto. Do tego delikatny mus jabłkowy z jogurtu. Lekko i pysznie.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 d
Czas gotowania / Cook time: 12 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na prażone jabłka

  • 1 kg jabłek (twarde i kwaśne np. odmiany szara reneta, antonówka, papierówka obrane i pokrojone w kostkę)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • cukier (do smaku)
  • 100 ml amaretto lub rumu

Na spód

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 120 g rozpuszczonego masła

Na sernik

  • 1000 g zmielonego twarogu sernikowego (może być ser philadelphia)
  • 150 g cukru
  • 2 cytryny sok
  • 12 listków żelatyny
  • 200 g białej czekolady

Na mus jabłkowy

  • 1000 ml jogurtu jabłkowego w temperaturze pokojowej
  • 10 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Na prażone jabłka

  • Jabłka włożyć do dużego garnka.
  • Dodać sok z cytryny i smażyć przez ok. 15 – 20 minut aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
  • Dodać cynamon, cukier wanilinowy i cukier do smaku (np. 3 łyżki). Wlać alkohol. Wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minuty. Odstawić z ognia i przestudzić.

Na spód

  • Dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożyć dokładnie rozdrobnionymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.

Na sernik

  • W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Na wierzch wyłożyć jabłka. Wstawić do lodówki do stężenia

Na mus jabłkowy

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Zmiksować z jabłkowym jogurtem. Masę wylać na prażone jabłka. Wstawić do lodówki, do stężenia.