Ciasta

Chelsea Buns

Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g drożdży świeżych
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g masła, roztopionego
  • 225 ml letniego mleka
  • 1 jajko

Na nadzienie:

  • 25 g roztopionego masła
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g suszonych owocow

Na  lukier  :

  • 40 g cukru pudru
  • 60 ml mleka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpier zrobic rozczyn ) Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Ciasto wyjąć, krótko zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie rodzynkami, koryntkami, skórką. Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na blaszce o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.

Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200ºC.

Przygotować lukier : W kubku wymieszac mleko z cukrem pudrem do zuskania gestej konsystencji

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough‘. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować. Dalej postępować według powyższego przepisu.