Sałatka z czereśni i awokado. Kolorowa. Pyszna i zdrowa. Chrupiąca i uzależniająca. Świetna jako osobne danie lub jako dodatek do ryby. Pięknie prezentuje się na talerzu.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Składniki / Ingredients:
Sałatka z czereśniami i awokado
- 150 g czereśni wydrylowane i przekrojone na pół
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w półksiężyce
- 1 awokado (dojrzałe pokrojone w grubszą kostkę)
- garść poszatkowanej naci pietruszki
- 2 łyżki pistacji
- 1 – 2 łyżki soku z limonki
- szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
- sól i czarny pieprz
Na łososia
- 1 duży filet z łososia
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 cytryna
- sól (pieprz)
Sposób wykonania / Instructions:
Na sałatkę
- Na rozgrzanej, suchej patelni umieścić pistacje i podprażyć, a gdy intensywnie pachnieć odstawić do ostygnięcia
- Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać sok z cytryny, płatki chili sól oraz pieprz i porządnie wymieszać. Na koniec dodać pistacje.
Na łososia
- Musztardę wymieszać miodem, cytryną, solą i pierzem. Filety z łososia umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić na minimum 20 minut. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.


