Bez kategorii

Sałatka z czereśni i awokado

Sałatka z czereśni i awokado. Kolorowa. Pyszna i zdrowa. Chrupiąca i uzależniająca. Świetna jako osobne danie lub jako dodatek do ryby. Pięknie prezentuje się na talerzu.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Sałatka z czereśniami i awokado

  • 150 g czereśni wydrylowane i przekrojone na pół
  • 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w półksiężyce
  • 1 awokado (dojrzałe pokrojone w grubszą kostkę)
  • garść poszatkowanej naci pietruszki
  • 2 łyżki pistacji
  • 1 – 2 łyżki soku z limonki
  • szczypta płatków chili lub pieprzu cayenne
  • sól i czarny pieprz

Na łososia

  • 1 duży filet z łososia
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 cytryna
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania / Instructions:

Na sałatkę

  • Na rozgrzanej, suchej patelni umieścić pistacje i podprażyć, a gdy intensywnie pachnieć odstawić do ostygnięcia
  • Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać sok z cytryny, płatki chili sól oraz pieprz i porządnie wymieszać. Na koniec dodać pistacje.

Na łososia

  • Musztardę wymieszać miodem, cytryną, solą i pierzem. Filety z łososia umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić na minimum 20 minut. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut.