Drugie dania

Pierś z kury w sosie musztardowym z soczewicą

Pierś z kury w sosie musztardowym z soczewicą. Kurczak skąpany w sosie z dodatkiem musztardy, soczewicy i szpinaku. Mięso podawane z ziemniakami.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pierś z kury w sosie musztardowym z soczewicą

  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 1 cebula pokrojona wplasterki
  • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę
  • pęczek świeżej pietruszki poszatkowanej
  • 1 puszka soczewicy
  • 2 piersi z kury
  • 3 łyżki tangy yokisba sos
  • 1/2 szkl bulionu
  • 500 gramów młodego szpinaku
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki musztardy

Sposób wykonania / Instructions:

  • Pierś z kury zamarynowac w sosie tangy yokisoba. Marchewki umyć i odciąć końcówki. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w talarki. Obrać i przecisnąć czosnek przez praskę. Lekko poszatkować zieloną pietruszkę. Odsączyć soczewicę. Na naoliwionej patelni usmażyć piers z dwóch stronna złoty kolor. Ściągnąć z patelni i na tłuszczu usmażyć marchewkę ( ok 5 min ). Dodać cebule i poddusić razem z marchewką. Dodać bulion. Okazjonalnie mieszać do częściowego odparowania płyn. Dorzucić czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić szpinak. Dusić ok 2 minut. Dodać soczewicę, kwaśną śmietanę i musztardę. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pierś z kury i dusić razem całość około 30 min.