Drugie dania

Pierś z kury podana z potrawką ze szpinakiem, pomidorami, ciecierzycą, oliwkami

Pierś z kury podana z potrawką ze szpinakiem, pomidorami, ciecierzycą, oliwkami. Gęsta, dobrze przyprawiona potrawka warzywna doskonale sie sprawdzi jako samodzielne danie. Można też, jak u mnie podać z mięsem. W obu przypadkach świetnie sie sprawdzi

Na pierś z kurczaka :

⦁ Pierś z kurczaka 2 sztuki
⦁ Sól i pieprz
⦁ Ostra papryka w proszku ½ łyżeczki
⦁ Słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
⦁ Suszony rozmaryn 1 łyżeczka
⦁ Oliwa 1 łyżka
⦁ Sos sojowy jasny 2 łyżki
Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

⦁ 100 gr ugotowanego makaronu pennoni rigati
⦁ 300 gr młodego szpinaku
⦁ garść pomidorków kokatklowych przekrojonych na pół
⦁ 3 suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki
⦁ 200 gr ciecierzycy z puszki
⦁ garśc czarnych oliwek
⦁ 100 ml smietanki 36 % do sosów
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ 2 łyżko oliwy
⦁ platki parmezaniu opcjonalnie

Na patelni z rozgrzanym olejem umiescic szpinak. Smazyc kilka minut, do zredukowania objetosci. Nastepnie dodac pomidorki koktajlowe i suszone. Wymieszac i dusic razem 5 minut. Dorzucic ciecierzyce i oliwki. Wymieszac i dodac smietankę. Jeszcze chwilę razem dusic. Wymieszac z makaronem. Podawac z piersia z kury i platkami parmezanu.