Drugie dania

Pierś z kurczaka nadziewana pesto i suszonymi pomidorami

Pierś z kurczaka nadziewana pesto i suszonymi pomidorami. Niektórzy czasem narzekają, że nie jadają piersi z kurczaka, bo za sucha. Zapewniam Was, że tak przyrządzone mięso, dzięki dodatkowi zielonego pesto i pomidorów z zalewy będzie pyszne i wilgotne. 

Składniki

⦁ 50 gram lisci bazylii
⦁ 25 g świeżej kolendry
⦁ 75 gr orzeszków pini
⦁ 200 ml oliwy z oliwek
⦁ sól morska
⦁ czosnek 3-4ząbki
⦁ 30 gr startego parmezanu

Bazylie i kolendrę opłukać pod bieżącą woda. Odsaczyc na durszlaku . Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić sola . Dodać starty parmezan . Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce

⦁ 2 pojedyncze piersi kurczaka, każda po około 200 g
⦁ pesto opcjonalnie
⦁ sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
⦁ 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 4 łyżki oleju ze słoiczka
⦁ 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
⦁ 8 plasterków suszonej szynki parmeńskiej

Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
Pierś od środka wysmarowac pesto.
Suszone pomidory posiekać na około 1 cm kawałeczki i wymieszać z natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 – 10 minut.
Lekko złączyć mięso w miejscu rozcięcia i całe zawinąć w plasterki szynki
Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Pokroić na 2 – 3 cm plasterki. Podawac według uzanania

U mnie bruskeslka i fasola szparagowa z bułką tartą.