Pierś z kurczaka nadziewana pesto i suszonymi pomidorami. Niektórzy czasem narzekają, że nie jadają piersi z kurczaka, bo za sucha. Zapewniam Was, że tak przyrządzone mięso, dzięki dodatkowi zielonego pesto i pomidorów z zalewy będzie pyszne i wilgotne.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
Na pesto
- 50 g lisci bazylii
- 25 g świeżej kolendry
- 75 g orzeszków pini
- 200 ml oliwy z oliwek
- sól morska
- czosnek 3-4ząbki
- 30 g startego parmezanu
Na piers z kurczaka
- 2 pojedyncze piersi kurczaka, każda po około 200 g
- pesto opcjonalnie
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju z ziołami + 4 łyżki oleju ze słoiczka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 8 plasterków suszonej szynki parmeńskiej
Sposób wykonania / Instructions:
Na pesto
- Bazylię i kolendrę opłukać pod bieżącą wodą. Odsączyć na durszlaku. Liście bazylii, kolendrę , orzechy oraz czosnek wrzucić do blendera i miksować na małych obrotach. Gdy zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. Całość doprawić solą . Dodać starty parmezan . Gotowe pesto przełożyć do słoika . Na wierzch wlać łyżkę oliwy co pomoże zachować kolor i zapobiegnie wysychaniu . Szczelnie zakręcić . Przechowywać w lodówce
Na piers z kurczaka
- Piersi z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć płasko na blacie. Zrobić poziome nacięcie w najgrubszej części piersi, tworząc kieszeń. Oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz kieszeni.
- Pierś od środka wysmarować pesto.
- Suszone pomidory posiekać na około 1 cm kawałeczki i wymieszać z natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, podzielić na pół i włożyć w środek każdej kieszeni kurczaka. Do nagrzanego piekarnika wstawić małą blaszkę, na której będzie się piekł kurczak. Nagrzewać ją przez około 5 – 10 minut.
- Lekko złączyć mięso w miejscu rozcięcia i całe zawinąć w plasterki szynki
- Wyjąć blaszkę z piekarnika, rozprowadzić na niej łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i ułożyć w tym miejscu roladki z kurczaka. Polać je resztą oliwy i wstawić do piekarnika na około 25 minut. Pokroić na 2 – 3 cm plasterki. Podawać według uzanania
- U mnie bruskeslka i fasola szparagowa z bułką tartą.


