Drugie dania

Pierś z kurczaka nadziewana cukinią i marchewką

Pierś z kurczaka nadziewana cukinią i marchewką. Pierś z kurczaka z pysznym nadzieniem z warzyw, owinięta w szynkę parmeńską i pieczona w piekarniku. Pierś podana z ziemniaczaną sałatką.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 większa ugotowana marchew
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • kmin rzymski
  • gałka muszkatołowa
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej

Na sałatkę

  • 6 małych ugotowanych ziemniaków
  • 100 g ugotowanego i obranego bobu
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1/2 awokado pokrojone w kostkę
  • sałata porwana na mniejsze kawałki
  • musztarda
  • majonez
  • sol
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka

  • Piersi umyć i rozkroić tak, żeby uzyskać płaski płat mięsa. Wysmarować przyprawami. Na wierzch nałożyć plastry cukinii i marchwi. Zwinąć. Kazdą pierś owinąć w 3 plastry szynki parmeńskiej . Piersi owinięte w szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40 min.

Na sałatkę

  • Wszystkie składniki umieścić w misce. Doprawić solą, pieprzem. Do smaku dodać majonez i musztardę.
  • Sałatkę podawać z piersią nadziewaną cukinią i marchwią.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA