Pierś z kurczaka z kolorową sałatką. Delikatna pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, podana z kaszą gryczaną i kolorową sałatką z papryki, pomidorów świeżych i suszonych, awokado i czerwonej cebuli. Sałatka skropiona miodowo musztardowym dressingiem. Kolorowo i pysznie
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Na pierś z kurczaka
- 2 Piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
Na sałatkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
- garść kolorowych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 6 pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- garść posiekanej naci pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
- sol
- pieprz
Na sos do sałatki
- 4 łyżeczki musztardy djon
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Sposób wykonania / Instructions:
Na pierś z kurczaka :
- Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
- Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę
Na sałatkę
- Wszystkie warzywa wymieszać w misce i połączyć z sosem
Na sos
- W słoiku umieścić wszystkie składniki. Zamknąć szczelnie i roztrzepać dokładnie do połączenia składników


