Bez kategorii

Pierś z kurczaka z kolorową sałatką

Pierś z kurczaka z kolorową sałatką. Delikatna pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, podana z kaszą gryczaną i kolorową sałatką z papryki, pomidorów świeżych i suszonych, awokado i czerwonej cebuli. Sałatka skropiona miodowo musztardowym dressingiem. Kolorowo i pysznie

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierś z kurczaka

  • 2 Piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Na sałatkę

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 pomarańczowa papryka pokrojona w kostkę
  • garść kolorowych pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 6 pomidorów suszonych z zalewy pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • garść posiekanej naci pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
  • sol
  • pieprz

Na sos do sałatki

  • 4 łyżeczki musztardy djon
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami. Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na sałatkę

  • Wszystkie warzywa wymieszać w misce i połączyć z sosem

Na sos

  • W słoiku umieścić wszystkie składniki. Zamknąć szczelnie i roztrzepać dokładnie do połączenia składników