Drugie dania

Pierś z kury ze szpinakiem i karmelizowana gruszką

Pierś z kury ze szpinakiem i karmelizowana gruszką . Szpinak podany w taki sposób nawet mnie zasmakował, choć nie jest moim ulubionym warzywem. Szpinak duszony z wyrazistym serem pleśniowym i podawanym  z aromatyczna piersią z kurczaka. Wszystko w  towarzystwie słodkawej, karmelizowanej gruszki i orzechów pekan.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Czas całkowity / Total time: 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na szpinak

  • 500 gramów świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 100 gramów sera pleśniowego
  • masło

Na pierś z kurczaka :

  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sos sojowego jasnego

Na karmelizowaną gruszkę

  • 1 duża twarda gruszka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka masła
  • garść orzechów pecan

Sposób wykonania / Instructions:

Na szpinak

  • Świeży szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić dużą łyżkę masła. Dodac czosnek. Jak już czosnek lekko się zeszkli wrzucić odciśnięty z wody szpinak. Mieszac drewnianą łyżką do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec odparowywania dorzucić ser pleśniowy, im intensywniejszy smak, tym lepiej. Mieszać kilka minut. Ser powinien rozpuścić się i połączyć ze szpinakiem tworząc coś w rodzaju sosu. Nie dopuścić do przywierania szpinaku do patelni.

Na pierś z kurczaka :

  • Piersi z kury umyć , osuszyć .Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę

Na karmelizowaną gruszkę

  • Gruszkę pokroić wzdłuż na sześć części. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, syrop klonowy i przyprawy. Wymieszać. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki gruszki i smażyć z każdej strony po 2 minuty.
  • Wyciągnąć gruszkę. Do karmelu który zostanie na patelni dodać orzechy i smażyć około minuty.
  • Piers z kury podawać ze szpinakiem i karmelizowaną gruszką