Drugie dania

Podudzia z kurczaka w pomarańczach

Podudzia z kurczaka w pomarańczach. Propozycja dla takich jak ja, co lubią mięso z kurczaka, ale nie lubią monotonii. Kwaskowe pomarańcze i miód to fajna propozycja dla mięsa. Do tego sos sojowy zioła. Aromatycznie i pysznie. U mnie kurczak podawany  z buraczano ziemniaczanym puree i surówką z czerwonej kapusty. 

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 50 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kurczaka

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 4 pomarańcze pokrojone w plastry
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 cłyżeczka soli
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry

Sałatka z czerwonej kapusty

  • 1/4 główki kapusty czerwonej poszatkowanej
  • 2 upieczone lub ugotowane buraki pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko pokrjone w talarki
  • 50 gr zielonej fasoli soi
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1 pomarańcz pokrojony w talarki
  • feta pokruszona opcjonalnie

Na sos

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania / Instructions:

Na kurczaka

  • Przygotować marynatę mieszając sok z 2 pomarańczy, miodu, soku z cytryny, sosu sojowego , drobno posiekanego czosnku, tymianku, imbiru i soli. Kurczaka natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu i polać go marynatą. Obłożyć kurczaka cebulą i pomarańczami pokrojonymi w grube plastry. Piec ok 45 minut. Od czasu do czasu polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdjąc pokrywę naczynia i piec ok 15 min do zrumienienia.

Sałatka z czerwonej kapusty

  • Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem z dodatkiem miodu.

Na sos

  • W miseczce umieścić musztardę z miodem i dokładnie wymieszać. Następnie dodać oliwę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładniej i jednolitej konsystencji. przyprawić.