Podudzia w sosie śliwkowo sojowym. Aromatyczne mięso z przyjemnym sosem z dodatkiem powideł śliwkowych. Mięso podane z ryżem, groszkiem cukrowym i długimi brokułami.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 50 mins
Składniki / Ingredients:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka octu winnego
- 8 sztuk podudzi
- 1 czerwona cebula pokrojona w paski
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- 1 papryka pomarańczowa pokrojona w paski
- 6 suszonych śliwek
- 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę
- olej
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyzeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób wykonania / Instructions:
- W miseczce połączyć składniki marynaty. Podudzia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do woreczka włożyć podudzia i zalać je maryntą. Woreczek szczelnie związać i odstawić na minimum dwie godziny.
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmażyć podudzia bez marynaty na złoty kolor. Następnie dodać cebulę i przyprawy. Dusić razem z mięsem. Dodać marynatę i suszone sliwki. W razie konieczności dolać wody i dusić okolo 10 min. Następnie dodać pokorojną w paski paprykę. Dusić kolejne 10 min. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Dusić do miękkości mięsa. Okolo 15 min.
- Podawać z ryżem i warzywami ( U mnie groszek cukrowy i długie brokuły)



