Drugie dania

Pizza chicken korma

Pizza chicken korma. O Boże…jakie to było dobre!!! Chrupiące ciasto z obłędnym nadzieniem chicken korma. Nadzienie dobrze przyprawione, ostre, pełne smaków i zapachów. Pizza szybko znika i jest silnie uzależniająca.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na chicken korma

  • 750 g piersi z kurczaka
  • 500 ml bulionu
  • 30 ml oleju
  • 1 laska cynamonu
  • 3 strąki zielonego kardamonu
  • 3 goździki
  • 60 g białej cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 110 gram przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonego chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka suchych liści kozieradki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 50 ml mleka

Na ciasto do pizzy ( ilość na dwie pizze )

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa

Dodatkowo

  • 2 kulki sera mozarella pokrojonego w plastry

Sposób wykonania / Instructions:

Na chicken korma

  • W rondelku ugotować pierś z kurczaka na bulionie. Po wystudzeniu rozdrobić na drobne kawałki. Odstawić na bok.
  • Rozgrzać olej na patelni, dodać 1 laskę cynamonu, 3 strąki zielonego kardamonu, 3 goździki i dobrze wymieszać. Następnie dodać cebulę i smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać 1 łyżeczkę pasty imbirowej i dobrze wymieszać. Teraz dodać 110 gramów przecieru pomidorowego i dobrze wymieszać. Gotować przez 5-7 minut na średnim ogniu. Dodać 1 łyżeczkę kurkumy i dobrze wymieszać. Dodać 1 łyżeczkę czerwonego chili, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę kolendry w proszku, 1 łyżeczkę suchych liści kozieradki, 1/2 łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodać śmietanę i ponownie wymieszać. Gotować przez 3 – 5 minut na średnim ogniu. Dodać 50 ml mleka i dobrze wymieszać. Teraz dodać posiekanego kurczaka i dobrze wymieszać

Na ciasto do pizzy

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i ściereczką.Zostawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyciągnąć z miski, podzielić na dwie części. Za pomocą wałka lub rąk uformować dwa placki.

Na pizzę

  • 30 min przed pieczeniem pizzy ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę( 260-270 stopni ) Placki pizzy posmarować nadzieniem chicken korma. Ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i piec ok 10-15 min.