Drugie dania

Chicken korma

Chicken korma. Delikatne mięso kurczaka skąpane w aromatycznym i dobrze przyprawionym sosie. Całość podana z ryżem

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 750 g piersi z kurczaka
  • 500 ml bulionu
  • 30 ml oleju
  • 1 laska cynamonu
  • 3 strąki zielonego kardamonu
  • 3 goździki
  • 60 g białej cebuli drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 110 gram przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czerwonego chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
  • 1 łyżeczka suchych liści kozieradki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 ml słodkiej smietanki do sosów
  • 50 ml mleka

Sposób wykonania / Instructions:

  • W rondelku ugotować pierś z kurczaka na bulionie. Po wystudzeniu rozdrobic na drobne kawałki. Odstawić na bok.
  • Rozgrzac olej na patelni, dodac 1 laskę cynamonu, 3 strąki zielonego kardamonu, 3 goździki i dobrze wymieszac. Następnie dodać cebulę i smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać 1 łyżeczkę pasty imbirowej i dobrze wymieszać. Teraz dodać 110 gramów przecieru pomidorowego i dobrze wymieszac. Gotowac przez 5-7 minut na średnim ogniu. Dodac 1 łyżeczkę kurkumy i dobrze wymieszać. Dodac 1 łyżeczkę czerwonego chili, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę kolendry w proszku, 1 łyżeczkę suchych liści kozieradki, 1/2 łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodać smietane i ponownie wymieszać. Gotowac przez 3 – 5 minut na średnim ogniu. Dodać 50 ml mleka i dobrze wymieszac. Teraz dodac posiekanego kurczaka i dobrze wymieszac