Chicken korma. Delikatne mięso kurczaka skąpane w aromatycznym i dobrze przyprawionym sosie. Całość podana z ryżem
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Składniki / Ingredients:
- 750 g piersi z kurczaka
- 500 ml bulionu
- 30 ml oleju
- 1 laska cynamonu
- 3 strąki zielonego kardamonu
- 3 goździki
- 60 g białej cebuli drobno posiekanej
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 110 gram przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonego chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
- 1 łyżeczka suchych liści kozieradki
- 1/2 łyżeczki soli
- 70 ml słodkiej smietanki do sosów
- 50 ml mleka
Sposób wykonania / Instructions:
- W rondelku ugotować pierś z kurczaka na bulionie. Po wystudzeniu rozdrobic na drobne kawałki. Odstawić na bok.
- Rozgrzac olej na patelni, dodac 1 laskę cynamonu, 3 strąki zielonego kardamonu, 3 goździki i dobrze wymieszac. Następnie dodać cebulę i smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru. Dodać 1 łyżeczkę pasty imbirowej i dobrze wymieszać. Teraz dodać 110 gramów przecieru pomidorowego i dobrze wymieszac. Gotowac przez 5-7 minut na średnim ogniu. Dodac 1 łyżeczkę kurkumy i dobrze wymieszać. Dodac 1 łyżeczkę czerwonego chili, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę kolendry w proszku, 1 łyżeczkę suchych liści kozieradki, 1/2 łyżeczki soli i dobrze wymieszaj. Następnie dodać smietane i ponownie wymieszać. Gotowac przez 3 – 5 minut na średnim ogniu. Dodać 50 ml mleka i dobrze wymieszac. Teraz dodac posiekanego kurczaka i dobrze wymieszac


