Drugie dania Zupy

Zupa krem z ciecierzycy z rodzynkami

Zupa krem z ciecierzycy z rodzynkami. Pyszna, aromatyczna zupa krem z ciecierzycy z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Jedna ze smaczniejszych kremowych zup, jakie ostatnimi czasy jadłam.

Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 600 gr pomidorów
  • 3 łyzki oliwy
  • 600 gram ciecierzycy konserwowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • prażone płatki migdałów
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • przyprawa curry
  • kmin rzymski mielony

Sposób wykonania / Instructions:

  • Obraną cebulę, czosnek i pomidory pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać czosnek i pomidory, dodać ziele angielskie, sól i pieprz. Dodać ciecierzycę, doprawić curry. Całość zalac wywarem warzywnym i gotowac przez 15−20 minut.
  • Na patelni podgrzac miód, dodać rodzynki, doprawić kminem. Wymieszać i dodać prażone płatki migdałów. Podsmażać przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Zupę zblendować. Na talerzu posypać podsmażonymi rodzynkami z migdałami

źródło inspiracji

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/405782/doradca-smaku-viii-krem-z-cieciorki-z-rodzynkami-odc.-10