Zupa krem z ciecierzycy z rodzynkami. Pyszna, aromatyczna zupa krem z ciecierzycy z dodatkiem rodzynek i płatków migdałowych. Jedna ze smaczniejszych kremowych zup, jakie ostatnimi czasy jadłam.
Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Składniki / Ingredients:
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 600 gr pomidorów
- 3 łyzki oliwy
- 600 gram ciecierzycy konserwowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki miodu
- garść rodzynek
- prażone płatki migdałów
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- przyprawa curry
- kmin rzymski mielony
Sposób wykonania / Instructions:
- Obraną cebulę, czosnek i pomidory pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać czosnek i pomidory, dodać ziele angielskie, sól i pieprz. Dodać ciecierzycę, doprawić curry. Całość zalac wywarem warzywnym i gotowac przez 15−20 minut.
- Na patelni podgrzac miód, dodać rodzynki, doprawić kminem. Wymieszać i dodać prażone płatki migdałów. Podsmażać przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Zupę zblendować. Na talerzu posypać podsmażonymi rodzynkami z migdałami
źródło inspiracji
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/405782/doradca-smaku-viii-krem-z-cieciorki-z-rodzynkami-odc.-10