Chleb dyniowy. Nie ma to jak domowy chleb . Sklepowy się do niego nie umywa . Korzystając z sezonu dyniowego tym razem chleb z dodatkiem dyniowego pure . Smaczny o lekkim posmaku dyni i wilgotny .
Chleb dyniowy
Składniki
- 450 letniej wody
- 5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżeczki suchych drożdży
- 675 gram mąki chlebowej
- 450 gram pure z dyni
Mąkę wsypać do misy, dodać puree, drożdże i sól. Wlać letnią wodę i mieszać do połączenia składników, aż ciasto będzie plastyczne .Wyrabiać około 5-10 minut, dodając tyle mąki, aby ciasto nie przylepiało się do dłoni. Powinno być miękkie i sprężyste. Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte w misce) do wyrośnięcia na około 30 minut.
*Ciasto wyjąć i jeszcze raz wyrobić, tym razem dodając pestki dyni .
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem
Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.
Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (‚dough’), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu. *