Chleby

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy. Nie ma to jak domowy chleb . Sklepowy się do niego nie umywa . Korzystając z sezonu dyniowego tym razem chleb z dodatkiem dyniowego pure . Smaczny o lekkim posmaku dyni i wilgotny . 

Chleb dyniowy

Składniki

  • 450 letniej wody
  • 5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 675 gram mąki chlebowej
  • 450 gram pure z dyni

 

Mąkę wsypać  do misy, dodać puree, drożdże i sól. Wlać letnią wodę i mieszać do połączenia składników, aż ciasto będzie plastyczne .Wyrabiać około 5-10 minut, dodając tyle mąki, aby ciasto nie przylepiało się do dłoni. Powinno być miękkie i sprężyste. Następnie uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce (przykryte w misce) do wyrośnięcia na około 30 minut.

*Ciasto wyjąć i jeszcze raz wyrobić, tym razem dodając pestki dyni .

Formę  wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, włożyć  ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem

Piec przez 10 minut w 200 stopniach, a następnie 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec jeszcze raz przesmarować białkiem, aby skórka była chrupiąca i świecąca.

Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (‚dough’), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu. *

P1011228.JPG

P1011236.JPG

P1011214.JPG