Śniadanie Chleby Uncategorized

Chleb z oliwkami , fetą i suszonymi pomidorami -Bread with olives, feta cheese and sun-dried tomatoes ( English version below )

 

Przyszedł czas na chleb . Przepis od mojej serdecznej znajomej Ady . Przyjemne połączenie fety, pomidorów i oliwek . Chleb wilgotny  i bardzo smaczny . Świetny  na kanapki lub jako dodatek do gulaszu czy zupy

Składniki

  • 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 550)
  • 50 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g letniej wody
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • Paczka  sera feta i kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek do posmarowania wierzchu chleba (albo roztrzepane jajko)

W dużej misce połączyć oba rodzaje mąki .Dodać drożdże , mleko w proszku, sól, cukier i letnią wodę .Wymieszać. Ręką, albo mikserem wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (będzie dosyć gęste). Do wyrobionego ciasta dodać posiekane oliwki oraz rozmaryn oraz fęte pokruszoną na duże kawałki.Dodać posiekane suszone pomidory i jeszcze raz zagnieść. Gdyby ciasto po dodaniu oliwek zrobiło się zbyt kleiste – można dodać jeszcze odrobinę mąki, podczas zagniatania (ok. 1-2 łyżek).

*Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przykryte cling film  na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto zagnieść 2 min jeszcze raz i uformować z niego kulę. Ciasto przełożyć do keksówek . Keksówki wypełnić do polowy ciastem, żeby było miejsce do wyrośnięcia.

Wypełnione foremki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut – lub do czasu, gdy ciasto wyraźnie urośnie.

Piekarnik (gazowy) nagrzać do temperatury 200 stopni C

Wierzch wyrośniętego chleba dokładnie wysmarować oliwą z oliwek (albo posmarować roztrzepanym jajkiem) i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 55-60 minut – do czasu gdy chleb będzie ładnie zarumieniony, a postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Metoda dla posiadaczy maszyny do pieczenia chleba:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (‚dough’), po czym ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu. *

ENGLISH VERSION

Bread with olives, feta cheese and sun-dried tomatoes

• 700 g white bread flour (type 550)
• 50 g whole wheat flour type 1850 or 2000
• 7 g dry yeast
• 2 tablespoons powdered milk
• 2 teaspoons salt
• 1 teaspoon sugar
• 450 g lukewarm water
• 100 g pitted black olives
• One pack of feta cheese and a few dried tomatoes
• 2-3 tablespoons chopped fresh rosemary
• olive oil to grease the top of the bread (or beaten egg)

In a large bowl, combine both types of flour. Add dry yeast, milk powder, salt, sugar and lukewarm water. Mix by hand or using mixer to form a smooth and elastic dough (it will be quite thick). Add chopped olives and rosemary and feta crushed into pieces. Add chopped sun-dried tomatoes and knead again. If the dough is too wet you can add a little flour while kneading (approx. 1-2 tablespoons).

* Place the dough in agreased bowl and leave in a warm place to rise covered with cling film for approx. 1 hour. The dough should double in size.

Kneed the risen dough for 2 minutes and form it into a ball. Divide the dough into 2 loaf trays, filling loaf trays halfway to leave some place for the dough to rise. Cover the filled trays with a cloth and leave in a warm place to rise again for approx. 30 minutes – or until well risen.
Heat the oven (gas) to 200 degrees C. Brush the loafs with oil or beaten egg and bake in the preheated oven for approx. 55-60 minutes – until the bread is golden and hollow sounding when tapped on the base.

Method for breadmaker:
Place all the ingredients for the dough in a baking machine in thefollowing order: liquid, dry ingridiens with yeast at the end. Set for a kneeding program ( “dough”) and let the dough rise. Remove the dough gently and place in a baking tra. After That proceed According to the above directions.

Ch1.jpg

Ch4.jpg

ch5