Ciasta

Ciasto czekoladowe z musem z czarnej porzeczki

Ciasto czekoladowe z musem z czarnej porzeczki. Napiszę krótko: to ciasto wymiata. Ma ono predyspozycje do miana ciasta idealnego. Pyszny, czekoladowy środek z dodatkiem likieru Baileys. Z wkładką z dżemu, z czarnej porzeczki i obłędnie smacznym, kremowym i lekko kwaskowym musem z czarnej porzeczki.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
12 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Czekoladowe ciasto

  • 260 gr mąki pszennej
  • 250 gr cukru
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 240 ml oleju
  • 120 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 4 łyżki dzemu z czarnej porzeczki

Na mus

  • 600 ml puree z czarnej porzeczki
  • 1200 ml smietany kremowej 36 %
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 15 listków żelatyny

Sposób wykonania / Instructions:

Czekoladowe ciasto

  • Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i likier Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 19 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 ( lub do suchego patyczka ).
  • Ciasto wystudzic i ściąc górę, żeby uzyskć płaski wierzch ciasta. Przełożyć do tortownicy o wymiarach ok 24 cm. Blat ciasta posmarować dzemem porzeczkowym.

Na mus

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do podgrzanego puree z czarnej porzeczki , dokładnie wymieszać, wystudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i cukier, ubić. Do porzeczkowego puree dodać kilka łyżek kremówki, do rozluźnienia jego struktury. Dodać pozostałą bitą śmietanę i delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Warstwę musu porzeczkowego wyląc na czekoladowe ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Udekorować według uznania.