Ciasta

Muffinki czekoladowe z jabłkami

Muffinki czekoladowe z jabłkami. Obłędnie czekoladowe muffinki z dodatkiem ciemnego rumu. Nadziane zasmażanymi jabłkami z cynamonem. Wykończone słonym karmelem. Rozpusta w najczystszej postaci.

Ilość porcji / Servings – 16
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na prażone jabłka

  • 750 g jabłek, najlepiej jędrnych i kwaśnych, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru lub więcej, w zależności od odmiany jabłek
  • 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej

Na czekoladowe ciasto

  • 260 gr mąki pszennej
  • 250 gr cukru
  • 85 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 240 ml oleju
  • 120 ml ciemnego rumu
  • 180 ml gorącej wody

Dodatkowo

  • 1 słoiczek solonego karmelu
  • prażone płatki migdałów do dekoracji

Sposób wykonania / Instructions:

Na prażone jabłka

  • W garnku umieścic wszystkie składniki i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc palnika do minimum. Mieszac, żeby się nie przypaliły. Dusic do momentu aż jabłka zmiękną i się rozpadną. W trakcie duszenia dodać łyżkę masła. Do uprażonych jabłek dodać galaretkę i wymieszać. Lekko wystudzić

Na muffinki

  • Przygotować 16 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścic płaską łyżke prażonych jabłek. Zalać czekoladowym ciastem.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone polać karmelem i udekorować odrobiną prażonych jabłek i płatkami migdałowymi.