Ciasta

Czekoladowe muffinki z wiśniami

Czekoladowe muffinki z wiśniami. Obłędnie czekoladowe muffinki z dodatkiem gorzkiej i mlecznej czekolady, nadziane wiśniami i wykończone białym serkiem i nadzieniem wiśniowym. Wilgotne, mocno czekoladowe i uzależniające.

Ilość porcji / Servings – 16
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na muffinki

  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 5 dag czekolady mlecznej połamanej na kawałki
  • 12 dag pokrojonego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 8 dag cukru brązowego
  • 10 dag cukru drobnego do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo

  • 1 puszka nadzienia wiśniowego (w zastępstwie mogą być wiśnie z kompotu)
  • 250 g serka mascarpone

Sposób wykonania / Instructions:

Na muffinki

  • W rondelku umieścić masło oraz czekoladę gorzką i mleczną. Rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, wlać mleko i wymieszać.
  • Żółtka oddzielić od białek i ubić z brązowym cukrem na puszysty krem. Dodać masę czekoladową i zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia.
  • Do białek dodać sól i ubić na sztywną, błyszczącą pianę (ubijać mikserem ok. 5 – 7 minut). Dodać do czekoladowej masy i delikatnie wymieszać.
  • Przygotować 16 papilotek do muffinów (jeśli nie są sztywne włożyć je do formy na muffiny). Wlać odrobinę ciasta na spód papilotek. Umieścić płaską łyżkę nadzienia wiśniowego lub odsączonych wiśni z kompotu. Zalać ciastem.
  • Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20-30 minut. Wystudzone posmarować serkiem mascarpone i udekorować wiśniami