Ciasta

Czekoladowo orzechowy torcik

Czekoladowo orzechowy torcik. Ten deser to rozpusta dla tych, co kochaja czekoladę. Do jego zrobienia zostało zuzyte aż 8 gorzkich czekolad. Deser jest bardzo sycący, cięzki, mocno czekoladowy i rozpustny.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 2 hrs
4 hrs
Czas całkowity / Total time: 6 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 400 g orzechów nerkowca
  • 400 g daktyli suszonych bez pestek
  • 7-8 czekolad gorzkich po 100 g każda
  • 1 litr mleka
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • szczypta lub dwie soli

Sposób wykonania / Instructions:

  • Przed blendowaniem orzechy nerkowca namoczyć w mleku przez jakieś 3-4 godziny w lodówce.
  • Daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
  • Mleko z orzechami i daktylami umieścic w blenderze i rozdrobnić na krem. Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie połączyć rozpuszczoną czekoladę z kremem z orzechów i daktyli oraz z mąką , solą i kakao. Masę wylac do tortownicy. Rozprowadzam równo. Piec przez 1,5 do 2 h w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Po dotknięciu masa na torcik czekoladowy musi być elastyczna, ale twardawa.
  • Wystudzony torcik dowolnie udekorować. U mnie truskawki i pistacje

źródło inspiracji https://www.olgasmile.com/torcik-czekoladowo-orzechowy.html