Ciasta

Ciasto czekoladowe z likierem Baileys

Ciasto czekoladowe z likierem Baileys .Już nie pamiętam kiedy jadłam coś tak obłędnego. To jedno z lepszych czekoladowych ciast jakie dane mi było próbować. Kwintesencja smaku czekoladowego. Smak ciasta na pewno wzbogaca likier baileys. Ciasto jest bardzo wilgotne, a to zasługa czekoladowego sosu, który nawilża ciasto poprzez zrobienie w nim otworów. Całości dopełnia krem z dodatkiem kakao i likieru. Nadaje się na wykwintne spotkanie przy kawie. Rozpusta w czekoladowej postaci. 

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 260 gr mąki pszennej
  • 200 gr cukru
  • 85 gr kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 180 ml mleka
  • 240 ml oleju
  • 240 ml Baileys Irish Cream
  • 180 ml gorącej wody
  • 240 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 130 gr pokruszonej gorzkiej czekolady

Na krem

  • 480 ml zimniej śmietany kremówki 36 %
  • 85 gr cukru pudru
  • 30 gr kakao
  • 30 ml Baileys Irish Cream

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 ( lub do suchego patyczka ). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka )
  • Międzyczasie umieścić pokruszoną, gorzka czekoladę w misce. W rondelku umieścić drugą połowę likieru i skondensowane mleko słodzone. Zagrzać do zagotowania. Ciepłą miksturę wylać na pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać i wylać na ciasto, tak żeby sos wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto.
  • Następnie w dużej misce umieścić składniki na krem i ubić na sztywno. Kremem posmarować ciasto.
  • Ja dodatkowo posypałam kakao i udekorowałam ferrero rocher

źródło inspiracji

https://www.lifeloveandsugar.com/2018/02/26/baileys-chocolate-poke-cake/