Ciasta

Ciasto czekoladowe z likierem Baileys

Ciasto czekoladowe z likierem Baileys .Już nie pamiętam kiedy jadłam coś tak obłędnego. To jedno z lepszych czekoladowych ciast jakie dane mi było próbować. Kwintesencja smaku czekoladowego. Smak ciasta na pewno wzbogaca likier baileys. Ciasto jest bardzo wilgotne, a to zasługa czekoladowego sosu, który nawilża ciasto poprzez zrobienie w nim otworów. Całości dopełnia krem z dodatkiem kakao i likieru. Nadaje się na wykwintne spotkanie przy kawie. Rozpusta w czekoladowej postaci. 

 

Czekoladowe ciasto Baileys

⦁ 260 gram mąki pszennej
⦁ 414 gram cukru ( tak było w oryginalnym przepisie. Ja zawsze daje mniej )
⦁ 85g kakao
⦁ 2 łyżeczki sody
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ 2 duże jajka
⦁ 180 ml mleka
⦁ 24o ml oleju
⦁ 240ml Baileys Irish Cream
⦁ 180ml gorącej wody
⦁ 240ml mleka skondensowanego słodzonego
⦁ 130 pokruszonej gorzkiej czekolady

Na krem :

⦁ 480 ml zimniej śmietany kremówki 36 %
⦁ 85 gram cukru pudru
⦁ 30 gram kakao
⦁ 30 ml Baileys Irish Cream

Wszystkie suche składniki wsypać do dużej miski i wymieszać. Dodać jajka, mleko, olej i połowę likieru Baileys. Dobrze wymieszać. Wlać powoli gorąca wodę. Mieszać, uważając żeby nie pryskać po bokach. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy ok 26 cm. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 150 C. ( lub do suchego patyczka ). Wyjąć ciasto z piekarnika i zrobić w nim otwory. ( Można to tego użyć słomki lub długiego patyczka )

Międzyczasie umieścić pokruszoną, gorzka czekoladę w misce. W rondelku umieścić drugą połowę likieru i skondensowane mleko słodzone. Zagrzać do zagotowania. Ciepłą miksturę wylać na pokruszoną czekoladę. Dobrze wymieszać i wylać na ciasto, tak żeby sos wpłynął do otworów. Odstawić ciasto do ochłodzenia. Dać mu czas żeby sos dobrze nasączył czekoladowe ciasto.
Następnie w dużej misce umieścić składniki na krem i ubić na sztywno. Kremem posmarować ciasto.

Ja dodatkowo posypałam kakao i udekorowałam ferrero rocher.

 

 

źródło inspiracji

Baileys Chocolate Poke Cake