Ciasta Uncategorized

Ciasto czekoladowe z pomarańczowym musem

Czekolada świetnie się komponuje z pomarańczami. Tak jest i w przypadku tego czekoladowego ciasta z lekkim musem pomarańczowym. Mocno kakaowe ciasto plus kwaskowy mus z nutą cytrusową. Czego chcieć więcej ?

Na czekoladowe ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody
  • 2/3 kostki masła
  • 2 jabłka

Masło rozpuścić z cukrami, kakao i wodą, pogotować parę minut, przestudzić. W tym czasie obrane jabłka pokroić w kostkę.
Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek i owoce .Wylać do formy.
Piec w 180 stopniach około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.

Dodatkowo 

  • 1/2 słoiczka marmolady pomarańczowej

Marmoladą posmarować wystudzone ciasto

Na pomarańczowy curd

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 8 -10 pomarańczy

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszać do powstania gładkiej masy
W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić  masę jajeczno pomarańczową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Powinno to zająć ok 10 min ( u mnie za pierwszym razem prawie 30 min !!! )
Tak powstałą masę można przechowywać w słoiku przez dwa tygodnie

  • Na pomarańczowy mus

 

  • 1000 ml double cream
  • 250 ml pomarańczowego curd
  • 2 ½ galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 25o ml gorącej wody
    Śmietanę kremówkę ubić z pomarańczowym kremem(curd). Pod koniec ubijania dodać wystudzoną, tężejącą galaretkę. Zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na wystudzone ciasto czekoladowe. Wstawić do lodówki do stężenia masy.

 

P1019966.JPGOLYMPUS DIGITAL CAMERA