Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami – Chocolate cake with plums

Ciasto czekoladowe ze śliwkami.  Już od dłuższego czasu miałam ochotę na coś czekoladowego. Ten przepis to taka kombinacja kilku przepisów. Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem świeżych i suszonych śliwek. Do tego polewa czekoladowa z dodatkiem likieru baileys.  Jest naprawdę smacznie.

 

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

⦁ 150 g masła

⦁ 180 g mąki

⦁ 100 g gorzkiej czekolady

⦁ 150 ml mleka

⦁ 150 g cukru

⦁ 20 g kakao

⦁ 1 jajko

⦁ 1/2 łyżeczki proszku dopieczenia

⦁ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

⦁ 10 sztuk dużych śliwek

Polewa:

⦁ 100 g gorzkiej czekolady

⦁ mleko słodzone zagęszczone

⦁ likier baileys

⦁ Kilka suszonych śliwek ( opcjonalnie )

W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier kakao i połamaną czekoladę. Podgrzewać do chwili połączenia się składników. Odstawić do wystudzenia, dodać jajko, wymieszać.

Do mąki dodać proszek i sodę, dodać do masy czekoladowej, wymieszać do połączenia się składników.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.

Śliwki przepołowić, usunąć pestki, ułożyć na cieście.

Piec w temperaturze 180*C około 50 minut.

Po wystudzeniu ułożyć na wierzchu ciasta śliwki suszone.

Mleko słodzone podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i likier baileys. Likier dodawać do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

ENGLISH VERSION 

CHOCOLATE CAKE WITH PLUMS

Ingredients:

 

⦁ 150 g butter

⦁ 180 g of plain flour

⦁ 100 g dark chocolate

⦁ 150 ml of milk

⦁ 150 g of sugar

⦁ 20 g cocoa

⦁ 1 egg

⦁ 1/2 teaspoon of baking powder

⦁ 1/2 teaspoon of bicarbonate soda

⦁ 10 pieces of large plums

 

Chocolate glaze:

⦁ 100 g dark chocolate

⦁ sweetened condensed milk

⦁ Baileys liqueur

⦁ Several dried pruns (optional)

Put the butter, milk, cocoa, sugar and crushed chocolate in the pot. Heat until the ingredients combine. Set aside to cool, add egg and mix well .

Add the flour, thebaking powder, thesoda to the chocolate mixture. Combine all ingredients.

Put the batter into a 24 cm spring cake tin

Cut the plums into halves, remove the stones, place on top of the cake batter.

Bake at 180 C for about 50 minutes.

Put cake aside to cool. Then place prunes on top of the cake.

For the chocolate glaze:

⦁ 400 gram sweetened condensed milk

⦁ 170g dark chocolate crushed

⦁ 100 ml baileys liqueur

In the saucepan over medium heat, combine the sweetened condensed milk and chocolate . Cook, stirring constantly, until the chocolate is melted and the mixture is smooth. Do not allow it to bubble. Remove from the heat and stir in the baileys. Cool slightly before drizzling over a cake.

 

 

 

żródło inspiracji  https://www.facebook.com/S%C5%82odka-pasja-Ali-Kochanowskiej-568442286647499/