Ciasta ciasta drożdzowe Bez kategorii

Ciasto drożdżowe ” kłębek włóczki “

Ciasto drożdżowe ” kłębek włóczki “. Mega puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowym. Teraz to ja już mogę pisać jakie boskie, bo za pierwszą próbą było na zasadzie co nagle to po diable i moją drożdżówka mogłabym spokojnie kogoś ( może nawet w nerwach i Królisia doświadczalnego ) ubić. Przy pierwszej próbie byłam zbyt niecierpliwa, a wiadomo drożdżowe wymaga miłości i czasu. Przez ten mój pospiech była klapa, ale miałam chociaż pretekst żeby odreagować na Królisiu, który akurat pałętał się pod nogami. Jego obarczyłam winą za to, że drożdzówka nie wyszła. Tak mu nagadałam, że uwierzył, że to przez niego, a na koniec jeszcze zarzuciłam focha i musiał mnie przepraszać. A co! Porządek musi być. Drugie ciasto zrobiłam zaraz na drugi dzień, argumentując, ze się udało, bo mi doopy nie zawracał. Porponuje obejrzeć filmik jak sie je robi i jak ładnie sie upiekło.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 120 ml letniego mleka
  • 5 g suchych drożdży
  • 450 g mąki chlebowej
  • 5 g soli
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 150 g czekolady gorzkiej i mlecznej
  • Tortownica 23 cm

Sposób wykonania / Instructions:

  • Ciepłe mleko połączyć z suchymi drożdżami i odstawić na pięć minut. W dużej misce połączyć mąkę chlebową z solą. Następnie dodać cukier. Wymieszać. Wlać słodką śmietankę. Wbić jajko. Dodać drożdże z mlekiem. Wyrobić na gładkie ciasto. ( Ja użyłam maszyny do chleba, program ustawiony na 90 minut.Wyrabianie z podgrzewaniem) Ciasto możecie wyrobic ręcznie lub możecie użyc miksera planetarnego. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoic objętość. Po upływie godziny, wyjąć ciasto z miski i umieścić na blacie. Lekko rozwałkować i podzielic na pięć równych części. Każdą część uformować w kulkę. Przykryć i zostawić na 15 minut. Po tym czasie każda część rozwałkować w prostokąt/ owal o grubości kilku milimetrów. Do połowy, zrobic nacięcie jedno obok drugiego ( polecam obejrzeć filmik zamieszczony na blogu ) Na środku ułożyć czekoladę. Zwinąc w jak gołąbki w rulonik. Rulonik umieścić w nasmarowanej masłem lub olejm tortownicy o wymiarach 23 cm. Zrobić tak ze wszystkimi kulkami wypełnić torotownicę. Całość nakryc i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie wierzch ciasta posmarować mlekiem i wstawic do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 25 min. Przed podaniem można polac lukrem.

Filmik jak zrobic ciasto https://www.youtube.com/watch?v=9HfUrVqppWg

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating