Ciasta

Ciasto dyniowe – pumpkin cake

Ciasto dyniowe. Wilgotne, aromatyczne ciasto dyniowe z polewą do której został wykorzystany pumpkin curd. Całość smaczna i niezbyt skomplikowana do wykonania. Idealna propozycja do kawy. Świetnie nadaje się na leniwe popołudnie przy książce czy plotkach z przyjaciółkami

 

Dyniowy krem (polewa)
⦁ 10 żółtek
⦁ 250 gram brązowego cukru
⦁ 200 gram miękkiego masła
⦁ 425 gram dyniowego puree

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać dyniowe puree i wymieszać do powstania gładkiej masy. W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno dyniową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Na ciasto
⦁ 500 gram mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
⦁ 1 łyżeczka soli
⦁ 2 łyżeczki przyprawy do dyni
⦁ 240 ml oleju
⦁ 4 jajka
⦁ 250 gram brązowego cukru
⦁ 425 g dyniowego puree
⦁ 1 i 1/2 łyżeczki wanilii

 

Przyprawa do dyni

  • 4 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki startych goździków
  • 1,5 łyżeczki startego ziela angielskiego

 

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 C.
W dużej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sol, cynamon, przyprawę do dyni. Odstawić na bok.
W osobnej misce połączyć olej, jajka, brązowy cukier, dyniowe puree i wanilię. Dodać mokre składniki do suchych i dobrze wymieszać do połączenia składników.Masa powinna być gęsta.
Wyłożyć ciasto do formy i piec ok 45 min ( lub do suchego patyczka). W razie konieczności podczas pieczenia przykryć jeśli wierzch ciasta będzie spieczony a środek jeszcze surowy. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Wystudzone ciasto polać kremem dyniowym i posypać orzechami pekan

Dodatkowo :
⦁ garść orzechów pekan

ENGLISH VERSION

⦁ 10 egg yolks
⦁ 250 grams of brown sugar
⦁ 200 grams of soft butter
⦁ 425 pumpkin puree

Put the butter and sugar to a heatproof bowl.
Sit the bowl over a pan of gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl.Heat them on lowest setting until they have both dissolved.
Lightly whisk the egg yolks and stir them into the butter and sugar.Add pumpkun puree. Whisk until all of the ingredients are well combined, then leave to cook for 30 min, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.

Remove the pumpkin curd from the heat and set aside to cool, stirring occasionally as it cools. Once cooled, spoon the lemon curd into sterilised jars and seal. Keep in the fridge until ready to use.

Ingredients:
⦁ 500 gram all-purpose flour
⦁ 2 teaspoons baking powder
⦁ 1 teaspoon baking soda
⦁ 1 teaspoon salt
⦁ 1 and 1/2 teaspoons ground cinnamon
⦁ 2 teaspoons pumpkin pie spice*
⦁ 240ml vegetable oil*
⦁ 4 large eggs
⦁ 250 gram brown sugar
⦁ 425 gram can pumpkin puree*
⦁ 1 and 1/2 teaspoons pure vanilla extract

Directions:
Preheat the oven to 180 C.
Whisk the flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, and pumpkin pie spice together in a large bowl. Set aside. Whisk the oil, eggs, brown sugar, pumpkin, and vanilla extract together until combined. Pour the wet ingredients into the dry ingredients and whisk until completely combined. Batter should be thick.
Spread batter into the prepared pan. Bake for 45 min. Baking times vary, so keep an eye on yours. The cake is done when a toothpick inserted in the center comes out clean. If you find the top or edges of the cake is/are browning too quickly in the oven, loosely cover it with aluminum foil.
Remove the cake from the oven and set the entire pan on a wire rack. Allow to cool completely.

Use pumkin curd to glaze the cake. You can also use pecan nuts for sprinkle the top of the cake.