Ciasta

Ciasto kawowe z bezową pianką

Ciasto kawowe z bezową pianką. Na Świeta Wielkanocne, specjalnie na życzenie Krolisia ( doświadczalnego ) podjęłam się zrobienia kostki alpejskiej. Już kiedyś robiłam, Kroliś sie domagał, bo podobno pyszne i stwierdziłam, że zrobię, bo co może pójść nie tak…No i poszło w pi..u wszystko. Już dawno mi taka klapa nie wyszła. Ciasto Królis zmęczył, choć go gryzło w zęby. Ja chciałam się zrehabilitować za tą swoją wtopę i zrobiłam nowe ciasto ale z pewnymi modyfikacjami. Tym razem się wszystko zadziwiająco udało. I tak oto mamy krem kawowy ( połączenie karmelu, kawy i bitej śmietany ) a na to mamy lekką, bezową piankę. Królisia przy tym cieście nic w zęby nie gryzło i ciasto zniknęło w zastraszającym tempie.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 14 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

👉SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
  • dodatkowo
  • 1/2 szklanki espresso lub kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

👉SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 2 puszki karmelu (ok 1300 gr)
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek normalnej żelatyny
  • 600 ml śmietany kremówki

👉SKŁADNIKI NA BEZOWĄ PIANKĘ:

  • 9 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 7 listków żelatyny
  • sok pomarańczowy 1/4 szklanki

Sposób wykonania / Instructions:

👉PRZEPIS NA BISZKOPT:

  • Blachę ( wymiary 25 x 36 cm ) dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową
  • Następnie przesiać mąkę i kakao do miski. Do miski miksera dodać białka i ubijać z odrobiną soli do sztywności. Na tym etapie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru. Pod koniec dodać żółtka. Wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do blachy i piec w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut. Wystudzić.
  • Wystudzony biszkopt nasączyć kawą i następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki

👉PRZEPIS NA KREM KAWOWY:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera umieścić karmel i zacząć ubijać. W trakcie ubijania dodawać po łyżce kawy rozpuszczalnej. W międzyczasie ubić w osobnej misce śmietanę. Do masy kawowej dodawać partiami śmietanę. Ubijać do połączenia składników. Na koniec dodać żelatynę. Mus kawowy wylać na biszkopt posmarowany dżemem. Wstawić do lodówki do stężenia.

👉PRZEPIS NA BEZOWĄ PIANKĘ:

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Białka umieścić w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijać mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększając. Białka ubijając nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
  • Zacząć dodawać cukier. Po każdej łyżce miksować na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Po dodaniu całego cukru, wlać sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Masa powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca. Pod koniec dodać sok z pomarańczy
  • Do bezowej pianki wlać lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę zmiksować masę na minimalnych obrotach. Wylać na kawowy mus i wstawić do stężenia do lodówki

FILMIK JAK PRZYGOTOWAĆ CIASTO https://www.youtube.com/watch?v=V25y2b4N-eg Logo inne niz na blogu, bo jestem w trakcie przenosin na nową stronę

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating