Ciasta Uncategorized

Ciasto kokosowe z gruszkami .

 

To jedno z tych ciast, co błyskawicznie się robi i jeszcze szybciej znika. Tanie, nieskomplikowane w wykonaniu a mimo to smaczne. Ładnie prezentuje się na stole. Fajne do popołudniowej kawy. 

Składniki:
⦁ 125 g masła
⦁ 100 g drobnego cukru do wypieków
⦁ 16 g cukru wanilinowego
⦁ 2 duże jajka
⦁ 200 g mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 50 g wiórków kokosowych
⦁ 100 ml mleka kokosowego
⦁ 4 gruszki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić.
Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na pół. Usunąc gniazda nasienne i naciąć nożem.
W misie miksera umieścić masło, cukier do wypieków i cukier waniliowy. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać gruszki , nacięciami do góry . Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Ponadto:
⦁ pół szklanki cukru pudru
⦁ 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
⦁ wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
Smacznego :-).

P1010501.JPG

P1010507.JPG

P1010514.JPG