Ciasta

Ciasto kokosowe z jabłkami

Ciasto kokosowe z jabłkami. Nareszcie jakieś ciasto dla ludzi, a nie uje muje, dziwadła wymyślne z serii patrz i nie dotykaj bo za ładne. Zwykłe ciasto dla prostego ludzia, do zwykłej porannej kawy. Takie do zeżarcia bez łyżeczki, nawet bez talerzyka. Ot bierzesz w jedna łapkę, w druga bierzesz swój ulubiony kubasek, siadasz przed serialem co odmóżdża i kruszysz na kanapie. Jedyne na co możesz narzekać to szybko znika.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Ciasto kokosowe

  • 180 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 – 4 jabłka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki soku z cytryny

Ponadto:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki na ciasto kokosowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną z dodatkiem proszku pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
  • Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej. Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i zanurzyć w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)
  • W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
  • Formę z kominem nasmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto kokosowe, wyrównać. Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Ciasto kokosowe polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
  • Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru. Oprószyć ciasto, używając wiórków kokosowych.

No Comments Found

Zostaw komentarz

Recipe Rating