Ciasta

Ciasto kokosowe z jabłkami

Ciasto kokosowe z jabłkami. Nareszcie jakieś ciasto dla ludzi, a nie uje muje, dziwadła wymyślne z serii patrz i nie dotykaj bo za ładne. Zwykłe ciasto dla prostego ludzia, do zwykłej porannej kawy. Takie do zeżarcia bez łyżeczki, nawet bez talerzyka. Ot bierzesz w jedna łapkę, w druga bierzesz swój ulubiony kubasek, siadasz przed serialem co odmóżdża i kruszysz na kanapie. Jedyne na co możesz narzekać to szybko znika.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Ciasto kokosowe

  • 180 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 3 – 4 jabłka

Dodatkowo:

  • 2 łyżki soku z cytryny

Ponadto:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia

Sposób wykonania / Instructions:

  • Wszystkie składniki na ciasto kokosowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną z dodatkiem proszku pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
  • Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej. Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i zanurzyć w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)
  • W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
  • Formę z kominem nasmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto kokosowe, wyrównać. Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Ciasto kokosowe polukrować i posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
  • Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru. Oprószyć ciasto, używając wiórków kokosowych.