Ciasta

Ciasto limoncello

Ciasto limoncello to niesamowicie wilgotne ciasto z obłędną ilością cytrynowego likieru limoncello. Ja podczas swojej podróży do Włoch miałam okazję wypróbować ten trunek. Kwintesencja cytryny z posmakiem alkoholu. Przepis na ciasto dostałam od znajomej ( Przepis pochodzi z książki Hairy Bikers ) Ciasto jest bardzo proste do wykonania. Jego zaletą jest syrop na bazie wody, cukru i likieru, w którym ciasto w zasadzie pływa. Dawno nie jadałam czegoś o tak intensywnym smaku. Króliś ( doświadczalny ) nawet pochwalił ciasto, co zdarza sie raz na ruski rok, więc zakładam, że naprawde wymiata. Króliś tak sam od siebie niczego nie chwali za często. Chyba, że cos spsoci lub czegoś chce.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 340 g mąki pszennej
  • 11 g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 175 g miękkiego masła

Na syrop

  • 3/4 szklanki likieru limoncello
  • 200 ml wody
  • 200 g cukru

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • W garnku umieścić rodzynki z 1/4 szkl limoncello. Nastawić na małym ogniu i zagotować. Ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Przesianą mąkę umieścić w dużej misce, dodać drożdże i sól. Ubić lekko jajka z mlekiem i miodem. Do mąki dodać jajeczna miksturę i miękkie masło. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Odcedzić rodzynki a płyn zostawić. Dodać rodzynki do ciasta.
  • Foremkę wypełnić ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do 190°C. Piec około 40 min, lub do suchego patyczka.

Na syrop

  • Międzyczasie zrobić syrop. W garnuszku umieścić cukier, zimna wodę. Podgrzewać powoli do rozpuszczenia cukru. Dodać płyn pozostały z gotowania rodzynek i limoncello. Gotować przez kilka sekund i odstawić do ostygnięcia.
  • Upieczone ciasto umieścić w głębokim talerzu i obficie polać syropem. Można dla lepszego efektu ponakłuwać ciasto, żeby syrop wsiąknął do środka. Po kilkunastu minutach odwrócić ciasto do góry nogami i powtórzyć czynność. Ciasto może być zanurzone w syropie. Ważne żeby wchłonęło jak najwięcej syropu. Ma być bardzo wilgotne i z posmakiem likieru limoncello .