Ciasta

Ciasto limoncello

Ciasto limoncello to niesamowicie wilgotne ciasto z obłędną  ilością cytrynowego likieru limoncello. Ja podczas swojej podróży do Włoch miałam okazję wypróbować ten trunek. Kwintesencja cytryny z posmakiem alkoholu. Przepis na ciasto dostałam od znajomej ( Przepis pochodzi z książki Hairy Bikers ) Ciasto jest bardzo proste do wykonania. Jego zaletą jest syrop na bazie wody, cukru i likieru, w którym ciasto w zasadzie pływa. Dawno nie jadałam czegoś o tak intensywnym smaku. To ciasto to jedno z tych, co na zawsze zapadają w pamięć. 

 

⦁ 75g rodzynek
⦁ 225 gram mąki pszennej
⦁ 7 gram suchych drożdży
⦁ 1/2 łyżeczki soli
⦁ 4 jaja
⦁ 4 łyżki mleka
⦁ 1 łyżka miodu
⦁ 115 g miękkiego masła

⦁ 1/2 szklanki likieru limoncello
⦁ 200 ml wody
⦁ 200 gram cukru

W garnku umieścić rodzynki z pięcioma łyżkami limoncello. Nastawić na małym ogniu i zagotować. Ściągnąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Przesianą mąkę umieścić w dużej misce, dodać drożdże i sól. Ubić lekko jajka z mlekiem i miodem. Do mąki dodać jajeczna miksturę i miękkie masło. Wymieszać mikserem do połączenia składników. Odcedzić rodzynki a płyn zostawić. Dodać rodzynki do ciasta.
Foremkę wypełnić ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Nagrzać piekarnik do 190°C. Piec około 40 min, lub do suchego patyczka.
Międzyczasie zrobić syrop. W garnuszku umieścić cukier, zimna wodę. Podgrzewać powoli do rozpuszczenia cukru. Dodać płyn pozostały z gotowania rodzynek i limoncello. Gotować przez kilka sekund i odstawić do ostygnięcia.
Upieczone ciasto umieścić w głębokim talerzu i obficie polać syropem. Można dla lepszego efektu ponakłuwać ciasto, żeby syrop wsiąknął do środka. Po kilkunastu minutach odwrócić ciasto do góry nogami i powtórzyć czynność. Ciasto może być zanurzone w syropie. Ważne żeby wchłonęło jak najwięcej syropu. Ma być bardzo wilgotne i z posmakiem likieru limoncello .

U mnie wykończone lemon curd.

źródło inspiracji

https://www.lifestylefood.com.au/recipes/26268/rum-and-limoncello-baba