Ciasta

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową

Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową. Moje ulubione ciasto marchewkowe z polewą z soku marchewkowego robioną jak lemon curd, z tym, że zamiast cytryn mamy sok z marchwii. Ciasto jest super wilgotne a polewa jest strzałem w dziesiątkę.

WAŻNA UWAGA NA TEMAT POLEWY:

Polewa to marchewkowy curd, który inspirowany był lemon curdem. Jest to jakby krem bardziej niż polewa. Z podanej niżej ilości składników, wychodzi około dwóch słoiczków. Ja juz miałam słoiczki w swojej lodówce, jedynie co zrobiłam to ok 1/3 słoiczka kremu rozpuściłam w rondelku, uważająć żeby nie przypalić i polałam ciasto. Jesli potrzbujecie więc na samo tylko ciasto musicie pomniejszyc skadniki i wykorzystac tylko 1/5. Ja uwielbiam ten krem wiec robie zawsze więcej i wykorzystuję pózniej według swoich potrzeb.

Ilość porcji / Servings – 10
Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na marchewkową polewę/ curd

  • Najlepiej zrobic dzień wcześniej
  • 200 gr masła
  • 400 gr drobnego cukru
  • 10 żółtek
  • 2 szklanki marchewkowego soku
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Na ciasto

  • 4 – jajka
  • 1 szklanka – cukru
  • 1 łyżeczka – proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki – sody
  • 1 szklanka – oleju z pestek winogron
  • szklanki – mąki
  • 1 łyżeczka – przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka – cynamonu
  • ½ łyżeczki – soli
  • szklanki – startej marchewki

Dodatkowo

  • garść pokruszonych pistacji

Sposób wykonania / Instructions:

Na marchewkową polewę

  • W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą. Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodać masło i sok z marchwii oraz imbir. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
  • Ciepłym polać górę ciasta, resztę przelać do słoiczka. Wierzch ciasta posypać pistacjami

Na ciasto

  • Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać.
  • Formę o wielkości ok 24 cm natłuścić i wysypać bułka tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C