Ciasto marchewkowe z polewą marchewkową. Moje ulubione ciasto marchewkowe z polewą z soku marchewkowego robioną jak lemon curd, z tym, że zamiast cytryn mamy sok z marchwii. Ciasto jest super wilgotne a polewa jest strzałem w dziesiątkę.
WAŻNA UWAGA NA TEMAT POLEWY:
Polewa to marchewkowy curd, który inspirowany był lemon curdem. Jest to jakby krem bardziej niż polewa. Z podanej niżej ilości składników, wychodzi około dwóch słoiczków. Ja juz miałam słoiczki w swojej lodówce, jedynie co zrobiłam to ok 1/3 słoiczka kremu rozpuściłam w rondelku, uważająć żeby nie przypalić i polałam ciasto. Jesli potrzbujecie więc na samo tylko ciasto musicie pomniejszyc skadniki i wykorzystac tylko 1/5. Ja uwielbiam ten krem wiec robie zawsze więcej i wykorzystuję pózniej według swoich potrzeb.
Składniki / Ingredients:
Na marchewkową polewę/ curd
- Najlepiej zrobic dzień wcześniej
- 200 gr masła
- 400 gr drobnego cukru
- 10 żółtek
- 2 szklanki marchewkowego soku
- 1 łyżeczka startego imbiru
Na ciasto
- 4 – jajka
- 1 szklanka – cukru
- 1 łyżeczka – proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki – sody
- 1 szklanka – oleju z pestek winogron
- 1½ szklanki – mąki
- 1 łyżeczka – przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka – cynamonu
- ½ łyżeczki – soli
- 1½ szklanki – startej marchewki
Dodatkowo
- garść pokruszonych pistacji
Sposób wykonania / Instructions:
Na marchewkową polewę
- W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą. Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodać masło i sok z marchwii oraz imbir. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.
- Ciepłym polać górę ciasta, resztę przelać do słoiczka. Wierzch ciasta posypać pistacjami
Na ciasto
- Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać.
- Formę o wielkości ok 24 cm natłuścić i wysypać bułka tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C




