Ciasta

Ciasto marchewkowe z polewą z soku marchewkowego i budyniu

Pierwszy raz spróbowałam ciasta marchewkowego jak przeprowadziłam się do Anglii . Znajomi Anglicy zaprosili mnie na kawę w jakiejś kawiarence i do kawy dołączyli kawałek ciasta . Jeden mały kęs  i zakochałam się po uszy w tym smaku . Od tamtej pory moim priorytetem stało sie upieczenie najlepszego ciasta marchewkowego . Próbowałam w wielu wersjach . W orginalnej wierzch ciasta posmarowany jest serkiem typu Philadelphia . Niemniej kiedy u znajomej , której pasją jest pieczenie zobaczyłam tą pomarańczowa polewę stwierdziłam ,   że muszę wypróbować w tej właśnie wersji . No i zakochałam sie po raz drugi . Ta polewa z budyniu gotowanego na soku marchekowym z dodatkiem galaretki podbiła moje serce . Kwaskowa , świetnie komponuje sie z resztą . To jest moje ulubione ciasto angielskie . Mogłabym je piec co tydzień i nie sądzę żeby mi sie znudziło . 

Składniki :

Ciasto

  • Jajka 5 szt
  • Brązowy cukier 1 i 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Olej z pestek winogron 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka 2 szklanki
  • Zmielone goździków 1/4 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • Ziele angielskie zmielone 1/4 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Starta marchew 2 szklanki

Polewa

  • Budyń waniliowy bez cukru 3 opakowania
  • Galaretka pomarańczowa 2 opakowania
  • Sok marchewkowy 900 ml

Marchewkowe 5 (2).jpg

Wykonanie

Jajka ubić mikserem z cukrem przez ok 3 minuty . Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz pozostałe przyprawy . Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach , wymieszać.
Formę o wielkości ok 24 cm natłuścić i wysypać bułka tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.

Na soku marchewkowym ugotować budynie . Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretki w proszku, wymieszać do rozpuszczenia . Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

Marchewkowe 9 (2).jpg

Marchewkowe 10 (2).jpg

Marchewkowe 13 (2)

Marchewkowe 14 (2).jpg