Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z sernikiem na zimno

Ciasto marchewkowe z sernikiem na zimno. Na spodzie mamy wilgotne ciasto marchewkowe. Potem warstwę marchewkową gotowaną na budyniu i galaretce pomarańczowej. Na koniec delikatny, kremowy sernik na zimno. Powiem Wam jest moc. Ciasto mocno uzależniające.

Ilość porcji / Servings – 12
Czas przygotowania / Prep. time: 45 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
12 hrs
Czas całkowity / Total time: 13 hrs 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 4 jaja w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • szklanki – startej marchewki

Na masę marchewkową

  • 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 900 ml soku marchewkowego

Na sernik na zimno

  • 1000 g zmielonego twarogu sernikowego (może być ser philadelphia)
  • 150 g cukru
  • 2 cytryny sok
  • 13 listków żelatyny
  • 300 g białej czekolady

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Jaja ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Powoli dolać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą (ciasto powinno być gęste). Dodać cynamon oraz przyprawę do piernika. Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać.
  • Formę o wymiarach 24 cm/32 cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec przez ok. 50 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w temp. 180 st. C.

Na masę marchewkową

  • Na soku marchewkowym ugotować budynie . Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretki w proszku, wymieszać do rozpuszczenia. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
  • Ciepłą wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.

Na sernik

  • W misce umieścić ser, cukier i sok z cytryny. Zmiksować mikserem do połączenia składników.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Ciepłą żelatynę dodać do ciepłej czekolady , dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Tak przygotowaną żelatynę wlać do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na marchewkową masę. Wstawić do lodówki do stężenia