Ciasta

Ciasto miodowe z jabłkami , karmelem i orzechami pekan – Honey cake with apples, caramel and pecan nuts

Ciasto miodowe z jabłkami , karmelem i orzechami pekan. Już niedługo Święta. I już robi się w domu tak jakoś przytulniej. Również za sprawą tego prostego w wykonaniu ciasta. Jest miód, są orzechy, jest cynamon. Jest pachnąco i bardzo smacznie. Ciasto bardzo wilgotne, tylko znika w zastraszająco szybkim tempie. 

 

Karmel

⦁ 40g masła niesolonego
⦁ 50 g cukru pudru
⦁ 50g jasnobrązowego cukru
⦁ 50 ml smietany 30 %
⦁ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
⦁ 1 łyżeczka soli

Połączyć masło, cukier i brązowy cukier w rondelku i na średnim ogniu mieszać, aż masło i cukier się rozpuści.
Wlać śmietankę, wanilię i sól i od czasu do czasu poruszać rondelkiem. Gotować przez kilka minut do uzyskania karmelowej konsystencji. Zdjąć z palnika i wlać do pojemnika. Wystudzić przed użyciem.

Składnik na ciasto:

⦁ 200 g miękkiego masła
⦁ 40 g drobnego cukru do wypieków
⦁ 175 g płynnego miodu
⦁ 3 duże jajka
⦁ 250 g mąki pszennej
⦁ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
⦁ 1 łyżeczka przyprawy o piernika
⦁ 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
⦁ 1,5 dużego jabłka

Na wierzch ciasta
⦁ 1 duże jabłko

Dodatkowo

⦁ sos karmelowy
⦁ orzechy pekan

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obrane jabłka bez gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
Jabłko na wierzch – nieobrane pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki kilkumilimetrowej grubości.

W misce umieścić masło i cukier. Utrzeć mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać miód i utrzeć.Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.
Do masy przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Wymieszać szpatułką. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać.

Do tortownicy o średnicy 23 cm przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka.

Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić.
Wystudzone ciasto polać sosem karmelowym i posypać orzechami pekan.

Smacznego 🙂

ENGLISH VERSIO

Honey cake with apples, caramel and pecans

Salted caramel

⦁ 40g unsalted butter
⦁ 50g caster sugar
⦁ 50g light brown sugar
⦁ 50ml double cream
⦁ 1 teaspoon vanilla extract
⦁ 1 teaspoon salt

Combine the butter, caster sugar and brown sugar in a saucepan and place on a medium heat, stir until the butter has melted and the sugar has dissolved.
Pour in the double cream, vanilla and salt and swirl the pan occasionally. Cook for a couple of minutes until you get a nice caramel consistency. Take off the heat and pour into a container, allow to cool before using.

Ingredients:

⦁ 200 g soft butter chopped
⦁ 40 g of fine sugar for baking
⦁ 175 g liquid honey
⦁ 3 large eggs
⦁ 250 g of plain flour
⦁ 1.5 teaspoons of baking powder
⦁ 1/2 teaspoon of baking soda
⦁ 1 teaspoon of allspice
⦁ 1 teaspoon of ground cinnamon
⦁ 1.5 large apples peeled and cubed

On top of the cake

⦁ 1 large apple sliced

Additionally

⦁ caramel sauce
⦁ pecan nuts

Put butter and sugar in a bowl. Combine with a electric mixer to get a light and fluffy butter mass. Add honey and mix. Add eggs, one by one, stiring after each addition.
Sift flour, baking powder, baking soda and spices to the mass. Mix with a spatula. Add chopped apples and mix.
Put the batter into a pan cake with a diameter of 23 cm and align. Arrange apple slices on top.

Bake at 160ºC, preferably without air circulation, for about 60 minutes or to dry stick. Remove from the oven. Let cool.

Garnsih with salted caramel and pecans

Enjoy your meal 🙂

 

żródło przepisu   https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-miodowe-z-jablkami