Ciasta Uncategorized

Ciasto miodowe z przyprawami korzennymi – Honey cake with ginger spices ( English version below )

 

 

ENG

Chwilowo zakończyliśmy swoja przygodę z sernikami . Zachciało mi się czegoś  do kawy . Czegoś prostego , bez udziwnień . Przepis znalazłam na jednej ze stron kulinarnych .  Ciasto przypominające piernik . Wilgotne z gorzkawą nutą marmolady pomarańczowej . Korzenne z dodatkiem moich ulubionych pistacji . 

Składniki

  • 480 g mąki pszennej
  • 480g wielokwiatowego  miodu
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 21 g sody oczyszczonej
  • 210 ml mleka
  • 180 g brązowego cukru

W rondelku umieścić miód, masło, mleko, cukier. Podgrzewając rozpuścić składniki cały czas mieszając. Zdjąć z palnika . Wystudzić

Do przestudzonych składników dodać przesianą mąkę pszenną , sodę oraz przyprawy  korzenne. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie i w jednym kierunku, do połączenia. Nie mieszać zbyt długo żeby nie zrobił się zakalec.

Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach  24 cm  , wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.

Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do  suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie a następnie wyciągnąć z tortownicy .

Dodatkowo:

  • kilka łyżek gładkiej (przetartej przez sitko) konfitury pomarańczowej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • garść pistacji

Wystudzone ciasto posmarować  podgrzaną wcześniej konfiturą .Posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i pistacjami

ENGLISH VERSION

Honey cake with ginger spices

Ingredients

• 480 g plain flour
• 480 g honey
• 5 teaspoons gingerbread spice
• 21 g baking soda
• 210 ml of milk
• 180 g of brown sugar

Place honey, butter, milk, and sugar in a small pan. Dissolve all ingredients while stirring, remove from the burner and cool down. Once cooled down, add the sieved flour, baking soda and spices. Mix gently, whisking in one direction to combine components. Do not mix for too long to avoid the cake becoming hard later.
Pour the batter into a cake tin measuring 24 cm greased with butter and sprinkled with flour.
Bake at 165ºC for about 40 minutes. Test for readiness using
a cocktail stick, a skewer or a toothpick- pierce the cake with a stick and you’ll know that its ready when the stick is dry when removing it from the cake. Remove the case from the oven, let cool in the cake form and then take out from the tin.
Additionally:
• a few tablespoons of smooth (grated through a sieve) orange marmalade
• Candied orange peel
Spread orange marmalade or jam over the cooled cake and sprinkle with candied orange peel.

 

P1013271-2.jpg

P1013279.JPG

P1013290-2.jpg

źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/przepis/pain-depices