Ciasta Uncategorized

Ciasto pink velvet z czekoladowym musem i jeżynami.

 

Tym razem trochę bardziej wykwintnie. Ciasto pink velvet z mocno czekoladowym musem / kremem . Mięsiste, wilgotne ciasto przełożone jeżynowym dżemem i wykończone jeżynami dla przełamania smaku.  

Składniki na ciasto Red Velvet:
⦁ 2 szkl mąki
⦁ 1 szklanka cukru
⦁ 1/4 łyżki kakao
⦁ szczypta soli
⦁ 1 duże jajko
⦁ 1 szklanka oleju słonecznikowego
⦁ 3/4 szklanki maślanki (lub jogurtu naturalnego )
⦁ 2 łyżki octu
⦁ 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
⦁ 50 ml barwnika w płynie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód tortownicy o o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
W osobnej misce roztrzepać widelcem jajko .Dodać olej, maślankę lub jogurt naturlany , barwnik. Wymieszać mikserem całość do połączenia składników .
Składniki suche wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę .Mieszając tylko w jednym kierunku.
Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymiesza do powstania piany i szybko. wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Ciasto Red Velvet, wyrównać ścinając wierzch (by było proste, bez górki), ścinki ciasta zachować i pokruszyć.Umieścić ponownie w tortownicy

 

⦁ słoik dżemu jeżynowego

Dżemem posmarować blat wystudzonego ciasta.
Mus czekoladowy

⦁ 225 g cukru
⦁ 5 jaj (oddzielnie żółtka od białek) + 4 żółtka
⦁ 1 1/2 łyżka kakao
⦁ 300 ml śmietanki kremówki
⦁ 150 g niesolonego masła
⦁ 375gorzkiej czekolady (70%)
⦁ 2 łyżki brandy

Do metalowej lub ceramicznej miski wsypać 70 g cukru, dodać żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje. Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz połamaną na czekoladę .Mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Wymieszać z brandy a następnie z białkami ubitymi na pianę z pozostałym cukrem. Mus wylać na wystudzone ciasto posmarowane dżemem jeżynowym. Wstawić do lodówki na całą noc.

Udekorować jeżynami.

P1010816.JPG

P1010809.JPG

P1010844.JPG