Ciasta Uncategorized

Ciasto szpinakowe

 

 

Składniki:

  • 450g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki + 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • Ziarna owocu granatu

Rozmrozić  szpinak i odsączyć (przez gazę) z wody (będzie jej bardzo dużo, ważne żeby odsączyć tak żeby był prawie suchy ).
Zmiksować  jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszać. Wsypać  wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać dobrze  odsączony,prawie suchy szpinak i wymieszać  łyżką. Wlać  do formy, piec ok 1h do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180C.

Polac lukrem i udekorować owocem granatu

P1017681.JPG

P1017680.JPG

 

P1017692.JPG

Forma  w której piekłam ciasto

213-5550_PI_TPS1658187

http://www.ebay.co.uk/itm/Mastrad-F41314-New-Savarin-Cake-Pan-/112431491217?epid=1944404968&hash=item1a2d706891:g:bqUAAOSwB-1Y5j7j

Źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/przepisy-uzytkownikow/przepis/1034/ciasto-szpinakowe-lesny-mech