Ciasta

Ciasto z agrestem i lukrem

Ciasto z agrestem i lukrem. Nie skłamię, jeśli napiszę, że to najlepsze ciasto z owocami jakie jadłam ostatnimi czasy.  Zawsze jak robiłam podobne ciasta, to albo było za suche albo robił się jakiś zakalec. Podobne do jogurtowego. Zamiast jogurtu jednak dodana kwaśna, gęsta śmietana. Ciasto z dodatkiem oleju. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jego największą zaleta jest to, że jest nieprawdopodobnie wilgotne i puszyste. Ja już zdążyłam je upiec w innych wersjach owocowych i nie raz jeszcze do tego przepisu wrócę.

 

⦁ 2 jajka
⦁ 1 szklanka cukru
⦁ 1 szklanka kwaśniej śmietany
⦁ 1/2 szklanki oleju
⦁ 2 szklanki mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ sok z 1 cytryny
⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ( w zastępstwie można użyć budyniu lub kiślu w proszku )
⦁ 700 gram świeżego agrestu
⦁ cukier puder
Agrest umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część agrestu. Na agrest wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę agrestu i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.