Ciasta

Ciasto z jabłkami – Apple cake

 

 

Ciasto z jabłkami. Po tych światecznych szaleństwach, gdzie u mnie prawie co tydzień gościł sernik, którego jestem wielkim fanem, zamarzyło mi sie jakieś zwykłe, nieskomplikowane ciasto. Miałam w domus sporo jabłek, dlatego wybór narzucał się sam. Tak oto mamy, pyszne , wilgotne ciasto z jabłkami i lukrem.

Na ciasto
⦁ 3 jajka
⦁ 250 gram cukru
⦁ 250 ml kwaśniej śmietany
⦁ 125 ml oleju
⦁ 500 gram mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ sok z 1 cytryny
⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ( w zastępstwie można użyć budyniu lub kiślu w proszku )
⦁ 4 jabłka

Jabłka obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wypukłą stronę.Umieścić w wodzie z cytryną, żeby nie ściemniały.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Jabłka osuszyc papierowym ręcznikiem, i obsypać mąką ziemniaczaną.
Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Ułożyć jabłka nacięciami do góry i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

 

 

Cake with apples

  • 3 eggs
  • 1 cup of sugar (250 g )
  • 250 ml sour cream
  • 125 ml of oil
  • 500 gram all purpose flour
  • 2 teaspoons of baking powder
  • juice of 1 lemon
  • 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
  • 4 apples peeled, cored and halved

Place the halved apples in lemon water so they do not darken.
Whisk eggs with sugar for fluffy mass. Add sour cream and oil. Beat with an electric mixer to combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
Dry the apples with a paper towel and sprinkle with potato flour.
Spread the batter in a springform pan with a diameter of about 24 cm. Arrange apples upside down and gently press into the batter. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C. Pour the icing glaze to finish off the cake.