Bez kategorii

Ciasto z jagodami – Blueberries cake

 

Ciasto z jagodami. Cos dla tych, którzy tęsknią już za latem,  za słonecznymi dniami i ciepłem. Obłednie wilgotne ciasto nafaszerowane jagodami. Puszyste, rozpływające się w ustach i proste w przygotowaniu. 

Ciasto z jagodami

⦁ 3 jajka
⦁ 1 szklanka cukru
⦁ 1 szklanka kwaśniej śmietany
⦁ 1/2 szklanki oleju
⦁ 2 szklanki mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ sok z 1 cytryny
⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ( w zastępstwie można użyć budyniu w proszku )
⦁ 700 gram świeżych jagód
⦁ cukier puder
Jagody umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część jagód. Na jagody wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę jagód i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Cake with blueberries

⦁ 3 eggs
⦁ 250 gram of sugar
⦁ 250 ml of sour cream
⦁ 125 ml of oil
⦁ 500 gram all purpose flour
⦁ 2 teaspoons of baking powder
⦁ juice of 1 lemon
⦁ 1/2 tablespoon of potato starch or custard powder
⦁ 700 grams of fresh blueberries
⦁ powdered sugar

Wash the blueberries and dry them on a paper towel.
Whisk eggs with sugar for fluffy mass. Add sour cream and oil. Using an electric mixer combine the ingredients. Add flour and baking powder in four parts. In the end, add lemon juice.
Sprinkle blueberries with potato flour.
Use a springform pan with a diameter of about 24 cm, pour half the batter. Sprinkle some blueberries. On the fruits pour the rest of the batter, align. Place the rest of the blueberries on top and lightly press into the batter. Bake for about 45-60 min in the oven preheated to 180 C.