Ciasta

Ciasto z jeżynami – Blackberry cake

Ciasto z jeżynami. Wilgotne ciasto z owocami leśnymi. Proste w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy. U mnie ciasto wykończone bitą śmietana i udekorowane truskawkami i jeżynami. Nieskomplikowanie, ale pysznie.

⦁ 3 jajka
⦁ 1 szklanka cukru
⦁ 1 szklanka kwaśniej śmietany
⦁ 1/2 szklanki oleju
⦁ 2 szklanki mąki pszennej
⦁ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
⦁ sok z 1 cytryny
⦁ 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ( w zastępstwie można użyć budyniu lub kiślu w proszku )
⦁ 700 gram świeżych jeżyn
⦁ cukier puder
Jezyny delikatnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę i olej. Ucierać mikserem do połączenia składników. W czterech partiach dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
Jeżyny wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać połowę ciasta. Wysypać część jeżyn. Na jeżyny wylać pozostałą część ciasta, wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę owoców i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Wystudzone ciasto ozdobić według uznania. U mnie wykończone bitą śmietaną, truskawkami i jeżynami

ENGLISH VERSION

Blackberry cake. Moist cake with forest fruits. Simple to prepare. Perfect to go withafternoon coffee. The cake is finished with whipped cream and decorated with strawberries and blackberries. Simple but delicious .

⦁ 3 eggs

⦁ 1 cup of sugar

⦁ 250 ml sour cream

⦁ 1/2 cup of oil

⦁ 2 cups of plain flour

⦁ 2 teaspoons of a baking powder

⦁ juice of 1 lemon

⦁ 1/2 tablespoon of potato starch ( you can also use custard powder )

⦁ 700 grams of fresh blackberries

⦁ icing sugar

plus

· 600 ml double cream

· 1/2 cup of icing sugar

Wash blackberries and dry them on a paper towel.

Cream eggs with sugar for until it is fluffy. Add the sour cream and the oil. Using a mixer combine the ingredients. Add the flour and the baking powder in four parts. At the end, add lemon juice.

Toss the blackberries with potato flour (starch).

Put the half of batter into the 24 cm diameter spring form. Put the half of the blackberries. Spread with the remaining batter and then sprinkle the rest of the blackberries evenly on the top, pushing them slightly into the batter (about halfway) Bake about 45-60 min in the oven preheated to 180 C.

When cooled, finish off with the whipped cream. Using an electric mixer, whip the cream with the sugar until stiff peaks form.